![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hidratál, segíti az emésztést és diétázók is bátran ehetik – 10 érv, miért érdemes uborkát fogyasztani
![uborkacover](https://kep.index.hu/1/0/3418/34181/341811/34181141_2617345_75d92992bf3a0a80f9db4e8038cde669_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A lédús uborka az egyik legegészségesebb zöldség, ásványi anyagokban dúskál, sokféle vitaminban bővelkedik, kalóriatartalma pedig nagyon alacsony.
A tökfélék családjába tartozó zöldség víztartalma nagyon magas - a 95%-ot is elérheti. Éppen ezért forró, meleg éghajlatú területeken különösen népszerű a fogyasztása. A régi Egyiptomban a kőfejtő rabszolgák is gyakran fogyasztották szomjoltó gyanánt.
Tiberius császár nagy rajongója volt a zöldségnek, orvosi utasításra mindennap fogyasztotta, a hordozható ágyásokat még a hadjárataira is elvitte. A császár idejében az ágyásokat szekérre ültették, amiket időjárástól függően mozgattak.
Az uborka rendszeres fogyasztása valóságos áldás a szervezetre, manapság egyre népszerűbb az uborkával ízesített víz, de fogyaszthatjuk nyersen, különböző salátákba keverve, savanyúság formájában vagy hideg levesként. A héját nem érdemes eltávolítani, ugyanúgy értékes anyagokban bővelkedik, elég alaposan megmosni és fogyasztható, de akár különböző házi szépségpakolások is készülhetnek belőle. Kívül-belül jót tesz. Nézzük is meg, miért érdemes a gyakori fogyasztása.
Hidratál
Ahogy már említettem, nagyon magas a víztartalma, kellő fogyasztásával a napi folyadékmennyiség bevitelét is megemelhetjük, így hozzájárulunk testünk hidratálásához. Húsa és héja egyaránt gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Méregtelenít
Magas víztartalmának köszönhetően segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vesekő kialakulását.
![uct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3418/34181/341810/34181083_87682da89283f533744288188a2f777f_wm.jpg)
Szuper vitaminforrás
Az uborkában a legtöbb olyan vitamin megtalálható, amire a szervezetünknek szüksége van. A B-csoport összes vitaminját tartalmazza, A-, C- és E-vitaminokban is bővelkedik, amelyek nemcsak a zöldség húsában, hanem a héjában is megtalálhatók. Fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket - energiával tölthetjük fel szervezetünket.
Jót tesz az emésztésnek
Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a helyes emésztéshez, segíti az anyagcsere megfelelő működését. Rendszeres fogyasztásával a székrekedés elkerülhető - megakadályozzuk a puffadás kialakulását.
Cukorbetegek is ehetik
Az uborka héjában rejlő hatóanyagok hozzájárulnak a hasnyálmirigy megfelelő működéséhez, ezáltal szabályozzák a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásával a hasnyálmirigy-gyulladás is megelőzhető.
Jó a vérnyomásra
A zöldségben lévő rostok, a kálium és a magnézium a vérnyomás szabályozásáért felelős.
Diéta idején is ehető
Alacsony kalóriatartalma miatt diéta, fogyókúra idején is fogyasztható. Ilyenkor mindig törekedjünk a változatos étrend kialakítására - smoothie-k, izgalmas saláták, hideg levesek formájában fogyasszuk.
![uct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3418/34181/341811/34181121_e260aa2dfe01eaf4177d197ad469e4e7_wm.jpg)
Másnaposság és fejfájás ellen is jó
Átbulizott éjszaka után, mielőtt aludni térünk, tanácsos pár harapásnyi uborkát fogyasztani, így csökkenthetjük a másnap reggeli rosszullétet, fejfájást, javítja a közérzetet.
A szépségápolásban csodaszer
Az uborkában lévő silica erősebbé varázsolja a hajat és körmöket, kéntartalma miatt segíti a haj növekedését. Ezek az anyagok a bőr szépségéhez is hozzájárulnak.
Gyulladáscsökkentő
Hűsítő és nyugtató hatással is rendelkezik, csökkenti a duzzanatokat, bőrirritációt és gyulladásokat, a leégett bőrre is gyógyír.
Fotó: Getty Images