Hidratál, segíti az emésztést és diétázók is bátran ehetik – 10 érv, miért érdemes uborkát fogyasztani

uborkacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lédús uborka az egyik legegészségesebb zöldség, ásványi anyagokban dúskál, sokféle vitaminban bővelkedik, kalóriatartalma pedig nagyon alacsony.

A tökfélék családjába tartozó zöldség víztartalma nagyon magas - a 95%-ot is elérheti. Éppen ezért forró, meleg éghajlatú területeken különösen népszerű a fogyasztása. A régi Egyiptomban a kőfejtő rabszolgák is gyakran fogyasztották szomjoltó gyanánt.

Tiberius császár nagy rajongója volt a zöldségnek, orvosi utasításra mindennap fogyasztotta, a hordozható ágyásokat még a hadjárataira is elvitte. A császár idejében az ágyásokat szekérre ültették, amiket időjárástól függően mozgattak.

Az uborka rendszeres fogyasztása valóságos áldás a szervezetre, manapság egyre népszerűbb az uborkával ízesített víz, de fogyaszthatjuk nyersen, különböző salátákba keverve, savanyúság formájában vagy hideg levesként. A héját nem érdemes eltávolítani, ugyanúgy értékes anyagokban bővelkedik, elég alaposan megmosni és fogyasztható, de akár különböző házi szépségpakolások is készülhetnek belőle. Kívül-belül jót tesz. Nézzük is meg, miért érdemes a gyakori fogyasztása.

Hidratál

Ahogy már említettem, nagyon magas a víztartalma, kellő fogyasztásával a napi folyadékmennyiség bevitelét is megemelhetjük, így hozzájárulunk testünk hidratálásához. Húsa és héja egyaránt gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Méregtelenít

Magas víztartalmának köszönhetően segít eltávolítani a szervezetből a káros toxinokat, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vesekő kialakulását.

uct3

Szuper vitaminforrás

Az uborkában a legtöbb olyan vitamin megtalálható, amire a szervezetünknek szüksége van. A B-csoport összes vitaminját tartalmazza, A-, C- és E-vitaminokban is bővelkedik, amelyek nemcsak a zöldség húsában, hanem a héjában is megtalálhatók. Fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket - energiával tölthetjük fel szervezetünket.

Jót tesz az emésztésnek

Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a helyes emésztéshez, segíti az anyagcsere megfelelő működését. Rendszeres fogyasztásával a székrekedés elkerülhető - megakadályozzuk a puffadás kialakulását.

Cukorbetegek is ehetik

Az uborka héjában rejlő hatóanyagok hozzájárulnak a hasnyálmirigy megfelelő működéséhez, ezáltal szabályozzák a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásával a hasnyálmirigy-gyulladás is megelőzhető.

Jó a vérnyomásra

A zöldségben lévő rostok, a kálium és a magnézium a vérnyomás szabályozásáért felelős.

Diéta idején is ehető

Alacsony kalóriatartalma miatt diéta, fogyókúra idején is fogyasztható. Ilyenkor mindig törekedjünk a változatos étrend kialakítására - smoothie-k, izgalmas saláták, hideg levesek formájában fogyasszuk.

uct2

Másnaposság és fejfájás ellen is jó

Átbulizott éjszaka után, mielőtt aludni térünk, tanácsos pár harapásnyi uborkát fogyasztani, így csökkenthetjük a másnap reggeli rosszullétet, fejfájást, javítja a közérzetet.

A szépségápolásban csodaszer

Az uborkában lévő silica erősebbé varázsolja a hajat és körmöket, kéntartalma miatt segíti a haj növekedését. Ezek az anyagok a bőr szépségéhez is hozzájárulnak.

Gyulladáscsökkentő

Hűsítő és nyugtató hatással is rendelkezik, csökkenti a duzzanatokat, bőrirritációt és gyulladásokat, a leégett bőrre is gyógyír.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük