Tudod melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk! (x)
Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el.
Nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.
Amit csak a pulyka tud
Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, amelynek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle. Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.
És még egy jó hír
Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.
Segíti az anyagcsere-folyamatokat
A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.
Fontos a csontok és ízületek egészségéhez
A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.
A foszfor további feladatai a szervezetben
- Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
- Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
- Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
- Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.
- Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.
Receptötlet
Szójaszószos-mézes pulykacomb rizstésztával
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg pulykafelsőcomb-filé
- 2 ek. szójaszósz
- 2 ek. méz
- olívaolaj
- 1 tk. frissen reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 közepes pritamin paprika
- egy zacskó üvegtészta
- petrezselyem
- szezámmag
Elkészítés:
A pulykát apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy kis tálban összekeverjük a szójaszósszal és mézzel és ráöntjük a húsra. Fél órát állni hagyjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a gyömbért és fokhagymát, rádobjuk a bepácolt húsokat és szép pirosra sütjük. Közben folyamatosan rázogatjuk. Ezután a húst kivesszük, és a maradék olajon az apróra kockázott pritamin paprikát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk ismét a húst.
Az üvegtésztára forró vizet öntünk, sózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Tálaláskor a tésztára kanalazunk egy adag pritamin paprikás húst, és szezámmaggal, petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!