10 perc alatt elkészül a tökéletes főtt kukorica - ha tudod, melyik csövet szabad megvenni
Te is tudsz otthon kukoricát főzni

3
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kimentek a strandra, és nagyjából két percen belül megérkezik mellétek a főtt kukorica árus. A kocsijából csodás illatok áradnak, a gyerek könyörög (vagy éppen a te szervezeted), aztán meglátod az árát, és felteszed az adekvát kérdést: vajon mi a jó ég kerül 350 forintba egy cső főtt kukoricán? Ha eddig eljutottál, innen már csak egy lépés az elhatározás: otthon is tudsz kukoricát főzni, nagyjából negyedannyiból.

Nos, ennek a belátása valóban érett gondolkodásra vall. Főleg, ha még azt is hozzászámítjuk, hogy a főtt kukorica elkészítése a világon semmiféle gyakorlatot nem igényel, totálisan, de maximálisan elrontásbiztos csemege.

A megfelelő kukorica kiválasztásához azért adnánk egy pár jó tanácsot. A kukoricacsövön jó esetben még rajta van a héja. Ez nagyon jó, mert ezzel együtt kell majd főzni, ez plusz ízt ad neki. Tehát, ha csak egy levél árválkodik a kukoricán, keresgélj tovább!

Lám, a szeme

A kukoricacsövön felül van egy bajusz. Ha ez tapintásra friss, zsenge, akkor jó nyomon jársz. Bontsd meg kissé a zöld héjat, és a kukoricacső csúcsától pár emelettel lejjebb nyomd bele a körmöd egy szembe. Ha kemény, ne vedd meg. Ha levet ereszt, ne vedd meg. Ha a kettő között van, akkor megveheted.

Ha a levelek között nyitott kis lukon bekukkantva azt látod, hogy a szem szép, telt, fényes, akkor bátran megveheted. Ha viszont a szemek teteje már befelé húzódik, kis lapály van rajtuk, ne vedd meg, már kiszáradt, nem lesz finom!

És akkor otthon már csak elő kell venned a legnagyobb fazekadat, meg kell hámozni a kukoricákat, és meg kell főzni. Recept alant.

Fotó: Pixabay

Főtt kukorica

főtt kukorica

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab friss kukoricacsövek héjastól
  • víz amennyi ellepi
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott kukoricacsövekről húzd le a héját, ezzel kell megágyazni a fazék alján a kukoricának. Fektesd le a héjak felét a fazék aljára, majd tedd rá a kukoricákat.

Ha kicsi a fazekad, és nagy a kukoricád, éles késsel, deszkán próbáld meg félbe vágni a csöveket. Ha már beleállt a kés a csutkába, el is tudod törni.

A kukoricacsöveket takard be a héj másik felével. Töltsd fel a fazekat vízzel, és forrástól számított 10-12 percen át főzd.

Ekkor bökj bele egy kukoricaszembe egy villát, és ha nem elég puha, akkor főzd még egy kicsit.

Sózva, vagy vajjal már fogyaszthatod is.

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon