15 perces vacsora: a sörleves kánikulában is barátunk, és korrekt egytálételnek is megfelel
15 perc alatt kész a vacsora
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem bánjuk meg, ha kipróbáljuk ezt a levest, mivel korrekt egytálételként viselkedik, utána már nem is kívántunk semmi mást - vagyis egy fazék levessel meg is oldottuk az ebéd vagy vacsora kérdést. Ajándék a nagy melegben.
Ennek az ételnek is számtalan verziója létezik, van, aki zellerszárat tesz bele, van, aki sárgarépát, meg mindenféle zöldségeket, sőt, a sült szalonna, vagy a kolbászchips is gyakori vendég a sörlevesekben. Ezek nem rossz megoldások, ki lehet próbálni így is, most azonban egy sörre és sajtra koncentráló alapreceptet mutatunk be.
Mivel nem kell zöldséget pucolni (kivéve a hagymát és a fokhagymát), és semminek sem kell megpuhulnia, nagyon gyorsan el is készül az étel. Sőt, még alaplé sem kell hozzá, (amivel tudom, az őrületbe kergetünk mindenkit), mert ott van a sör. Egy löttyintés a fazékba, egy a pohárba...
Erről jut eszünkbe
Szóval, rossz (?) hír, hogy ne legyenek illúzióink, a városi legendával ellentétben az alkohol nem párolog el teljesen főzés közben. Gondolj csak a forralt borra, na ugye! Vagyis, ez egy felnőtt étel, ez van. Hacsak nem alkoholmentes sörből készítjük, bár én nem szoktatnám rá a gyereket a sör ízére. Felnőtteknek viszont tényleg isteni eledel!
Cheddar sajtos sörleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej hagyma
- 5 dekagramm vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 deciliter sör
- 2.5 deciliter tej (3,5%)
- 15 dekagramm cheddar sajt
- 1 ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
Amikor a hagyma már üveges, rászórjuk a lisztet, és tovább kevergetjük, amíg zsemleszínű nem lesz.
Felöntjük a sörrel, közben habverővel kevergetjük, nehogy becsomósodjon, sózzuk, borsozzuk.
Amikor a sör felforrt, hozzáadjuk a tejet is.
A sajt kétharmadát lereszeljük, harmadát pedig egy centis kockákra vágjuk.
A reszelt sajtot beletesszük a forró levesbe, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad. Elzárjuk a hőforrást.
Végül, amikor már kicsit kihűlt a leves, beletesszük a sajtkockákat is levesbetétnek. Tálalhatunk.
Fotó: Shutterstock