A jó madártej selymes és könnyű, mint egy szép álom - és két titka van
Ne spórolj a tojássárgákkal!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jó madártej nem egy bonyolult dolog, csak néhány apróságra kell figyelni. Ez a békebeli desszert nálam mindig a nyári, ráérős családi ebédek hangulatát idézi
A tojásos angolkrémnek - ez a vaníliasodó hivatalos neve - két titka van: egyrészt nem szabad spórolni a tojássárgákkal, ugyanis a krém a sok tojássárgától lesz igazán finom, krémes és sűrű, ha lisztet használunk, sosem lesz ugyanolyan selymes.
A másik titok pedig a valódi vanília: egy ennyire egyszerű, ilyen kevés hozzávalóból álló ételnél a jó alapanyag mindent visz.
Jó ha tudod! Ez a vaníliás-tejszínes krém tökéletes alap vaníliafagylalthoz is.
Habmadarak idegösszeroppanás nélkül? Igen!
A habgaluskák (madarak) készítése közben szoktunk a leginkább idegösszeroppanást kapni. Egyfelől kell hozzá sok tej, ami hajlamos leégni, a madárkák pedig szeretnek szétesni főzés közben. Ha neked is volt már több kudarcod a témában, akkor van egy jó hírünk. A habgaluskákhoz használhatjuk a mikrót, amiben egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek. Többen is próbáltuk, és tényleg működik!
Eredeti madártej - békebeli recept
Hozzávalók 6 adaghoz
- 8 darab tojássárgája
- 100 gramm (világos nád) cukor
- 1 darab vaníliarúd
- 5 deciliter tej
- 5 deciliter habtejszín, 30%-os
- 8 darab tojásfehérje
- 3 evőkanál (világos nád)cukor
Elkészítés:
2. A krémet kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük: addig főzzük, míg a fakanál hátát már bevonja a sűrű krém. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80-82°C fokig melegítjük. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojás, és rántotta lesz belőle! Átszűrjük, és teljesen lehűtjük.
3. A habmadarakhoz a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Vizes kanállal egy nagyobb, mikrózható tányérra galuskákat szedünk belőle, egymástól nagyobb távolságra, mert még nőni fognak. Mikrózzuk a madarakat a legnagyobb teljesítményen (kb. 900 W) 40-60 másodpercig, ezalatt a duplájukra fognak nőni.
4. Tálaláskor a madarakat a vaníliás krémre szedjük.
Tipp és trükk:
Ha szeretnénk kicsit feldobni a buli hangulatát, adjunk a krémhez az átszűrés után egy deci tojáslikőrt!