A ragulevest mindenki imádja, és olyan laktató, hogy megúszod a főételt
Vedd elő a legnagyobb lábasod! Raguleves recept gazdagon
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy nagy, gőzölgő, gazdag ragulevesnek elég nehéz ellenállni, főleg, ha még az illatos fűszerek bukéja is megcsapja az ember orrát! De miért is kellene ellenállni, hiszen csupa értékes alapanyagot tartalmaz: húst, zöldséget és fűszereket, amit minden lelkifurdalás nélkül elfalatozhatunk. Jól is laktunk, az egészségünknek is adtunk, mi kell még?
Ha az ízeket, a színeket és az illatokat jól kombináljuk, és sikerül eltalálni a megfelelő egyensúlyt, a raguleves egy igen kívánatos, hogy úgy ne mondjuk, szexi fogás lesz. Simán beválik egy könnyű ebédnek, meghitt vacsorának, sőt, akár vendégvárónak is. Elkészítése végtelenül egyszerű, de arra azért készüljetek fel, hogy előtte alaposan be kell vásárolni, mert eléggé alapanyag igényes fogásról van szó.
És persze jól jön, ha nincs különösebb kifogásunk a zöldség pucolás ellen, mert itt aztán lesz benne részünk, de hát valamit valamiért, a végeredmény mindenképpen kárpótol majd.
Nem érdemes kicsiben
A jó ragulevesnek még egy fontos ismérve van: nem érdemes kicsiben készíteni, gondolkodjunk mindig legalább öt literes fazékban. Egészen biztosan el fog fogyni.
Citromos, zöldfűszeres raguleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm sertés lapocka, vagy más hús
- 1 liter csontleves
- 15 dekagramm vegyes zöldség
- 1 evőkanál vaj
- 0.5 darab vöröshagyma fej
- 5 dekagramm gomba
- 5 dekagramm zöldbab
- 1 csomag friss petrezselyemzöld, zellerzöld
- 1 kávéskanál bazsalikom/tárkony/kakukkfű/lestyán igény szerint
- 0.5 deciliter tejszín
- 0.5 gramm citrom leve
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1 darab babérlevél
Elkészítés:
Hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldségeket és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyem és zeller zölddel, vágott tárkonnyal.
Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és a zöldbabot.
Visszapirítjuk zsírjára, lisztszórással sűrítjük, majd vízzel vagy csontlevessel felengedjük, végül hozzáadjuk a tejszínt és a citromlevet, és készre főzzük
. Jó étvágyat hozzá!
Ha te is élsz-halsz a finom levesekért, nézz körül szuper ötletekért és receptekért Levesbáró blogján. Megtanulhatsz tőle a ragulevesen kívül például palóclevest is főzni, és a halászlé sem foghat ki rajtad ezentúl.