![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos áfonyás pite rengeteg töltelékkel – A tésztája is megpuhul a gyümölcstől
![áfonyás pite cover](https://kep.index.hu/1/0/3389/33894/338948/33894889_2595581_eac98d6298adf404869863f984a84114_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár az áfonya nem hosszú életű nálam, mert azonnal megeszem, mégis néha félreteszem a falánkságom és sütök belőle valamit.
Bár nem olcsó gyümölcs, érdemes rendszeresen enni áfonyát, mert elképesztően egészséges. A szezonja júliustól szeptemberig tart, ilyenkor folyamatosan vásárolok belőle, és mivel nagyon hamar megromlik, ezért vagy azonnal megeszem, vagy süteményt sütök belőle.
Ezek a kékesfekete bogyók nagyon szaftossá tudják tenni a tésztát, ha így szeretjük, nem kell vele spórolni, ráadásul még egy tejfölös réteg is kerül rá, úgyhogy garantáltan krémes lesz.
Áfonyás pite
![áfonyás pite recept](https://kep.index.hu/1/0/3389/33894/338949/33894933_f5fcc5bab80ce3f3721a0a09f38fdd1f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj (jéghideg)
- 3 evőkanál víz (jéghideg)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 50 milliliter tejföl
- 1 darab tojás (kenéshez)
Töltelék
- 400 gramm áfonya
- 100 gramm cukor
- 40 gramm liszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 80 milliliter tejföl
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Tető
- 50 gramm cukor
- 60 gramm liszt
- 50 gramm vaj
Elkészítés:
Gyúrjuk be a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, egy tojással, a tejföllel, a vízzel és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen meg a kezünk alatt. A tésztából készítsünk golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára.
Ha kivettük, nyújtsuk ki, majd egyengessük bele a kivajazott piteformába. A kilógó széleket vágjuk le.
Készítsük el a krémet. A cukrot, a lisztet és a sót keverjük össze. A tojást kicsit verjük fel, majd azt is adjuk a lisztes keverékhez, végül a tejfölt és a vaníliakivonatot is keverjük hozzá, amíg egynemű nem lesz. Öntsük a krémet a pitére, majd szórjuk rá az áfonyaszemeket.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Készítsük el a morzsás tetőt. Egy tálban keverjük össze a cukrot és a lisztet, a vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk bele. Szórjuk rá egyenletesen a sütemény tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
Süssük 50-55 percig, amíg a teteje kicsit megpirul, majd hagyjuk kihűlni, úgy szeleteljük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!