Szaftos áfonyás pite rengeteg töltelékkel – A tésztája is megpuhul a gyümölcstől

áfonyás pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár az áfonya nem hosszú életű nálam, mert azonnal megeszem, mégis néha félreteszem a falánkságom és sütök belőle valamit.

Bár nem olcsó gyümölcs, érdemes rendszeresen enni áfonyát, mert elképesztően egészséges. A szezonja júliustól szeptemberig tart, ilyenkor folyamatosan vásárolok belőle, és mivel nagyon hamar megromlik, ezért vagy azonnal megeszem, vagy süteményt sütök belőle.

Ezek a kékesfekete bogyók nagyon szaftossá tudják tenni a tésztát, ha így szeretjük, nem kell vele spórolni, ráadásul még egy tejfölös réteg is kerül rá, úgyhogy garantáltan krémes lesz.

Áfonyás pite

áfonyás pite recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

Pitetészta

  • 300 gramm liszt
  • 150 gramm vaj (jéghideg)
  • 3 evőkanál víz (jéghideg)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 darab tojás
  • 50 milliliter tejföl
  • 1 darab tojás (kenéshez)

Töltelék

  • 400 gramm áfonya
  • 100 gramm cukor
  • 40 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 80 milliliter tejföl
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Tető

  • 50 gramm cukor
  • 60 gramm liszt
  • 50 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

Gyúrjuk be a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, egy tojással, a tejföllel, a vízzel és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen meg a kezünk alatt. A tésztából készítsünk golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára. 

Ha kivettük, nyújtsuk ki, majd egyengessük bele a kivajazott piteformába. A kilógó széleket vágjuk le.

Készítsük el a krémet. A cukrot, a lisztet és a sót keverjük össze. A tojást kicsit verjük fel, majd azt is adjuk a lisztes keverékhez, végül a tejfölt és a vaníliakivonatot is keverjük hozzá, amíg egynemű nem lesz. Öntsük a krémet a pitére, majd szórjuk rá az áfonyaszemeket. 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

Készítsük el a morzsás tetőt. Egy tálban keverjük össze a cukrot és a lisztet, a vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk bele. Szórjuk rá egyenletesen a sütemény tetejére úgy, hogy teljesen befedje. 

Süssük 50-55 percig, amíg a teteje kicsit megpirul, majd hagyjuk kihűlni, úgy szeleteljük. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük