Gyors áfonyás scone - Így készül az angolok kedvenc sütije gyümölccsel gazdagítva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes sütemény az angolok kedvence, amit természetesen a délutáni tea mellé fogyasztanak - édes pogácsának is szokták nevezni.
A hagyományos receptben gyümölcs nem kerül a tésztába, félbevágva, lekvárral és tejszínhabbal megkenve fogyasztják. Létezik azonban más változata is, amiben a tésztát bátran gazdagítják, akár bogyós gyümölcsökkel.
Az egyszerű, omlós tésztájú sütemény akkor a legfinomabb, ha tejszín és áfonya kerül a tésztába. Az áfonyás változatot háromszög alakban kínálják, a tetején cukros mázzal meglocsolva, amitől sokkal mutatósabb és finomabb lesz a süti.
Áfonyás scone
Hozzávalók 6 személyre
Scone:
- 10 dekagramm vaj
- 25 dekagramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 250 milliliter habtejszín
- 15 dekagramm áfonya
Máz:
- 8 dekagramm porcukor
- 4 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A vajat először morzsoljuk össze a liszttel, majd keverjük hozzá a sót, cukrot, sütőport, áfonyát és annyi tejszínt (250 milliliter legyen kéznél, de lehet, hogy nem fogja az egészet felvenni a tészta), hogy homogén tésztát tudjunk gyúrni az alapanyagokból. Folpackkal lefedve 15-30 percre tegyük a hűtőbe.
A tésztát enyhén lisztezett felületen, tetszőleges vastagságúra kinyújtjuk (picit vastagabbra érdemes), vághatunk belőle háromszögeket, vagy pogácsaszaggatóval klasszikus kör alakban is elkészíthetjük.
A formázott tésztát sütőpappírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.
Kisebb méretű lábasban keverjük össze a porcukrot és a citromlevet, majd kis láng felett 2-3 percig főzzük. A mázat csurgassuk a kihűlt tésztára, hagyjuk, amíg megszilárdul a sütin.
Fotó: Getty Images