Édes pogácsa, avagy scone: amit a királynő az ötórai teájához eszik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A The Crown című tévésorozatot, amely Erzsébet királynő életét dolgozza fel, első sorban a látványa miatt volt muszáj végig néznem. Olyan gyönyörűek a képek, a  szürke angol fények, Erzsébet királynő ruhái, ékszerei, a palota, hogy tulajdonképpen másodlagos, mi történik éppen.

A második évadban van egy jelenet, amikor Erzsébet királynő Jackie Kennedyvel teázik. Amúgy ez éppen egy, a látványon felül is izgalmas epizód. Kennedyné, miután először látogat a Buckingham Palotába, egy vacsorán, nagy társaságban csúnyán kibeszéli a királynőt, leszólja őt és a palotát is. Az eset visszajut Erzsébet fülébe, aki, bár vérig sértődik, természetesen bosszú helyett egyszerűen meghívja a nagyszájú amerikai First Ladyt egy ötórai teára.

Egy elképesztően elegáns, büszke három mondatban kezeli le az addigra icipicire összement Jackie-t, és most jön a lényeg. Miközben elmondja, hogy tud az őt megalázó esetről, az arcán a sértettség legapróbb jele sem mutatkozik, teát tölt, és vajjal, majd dzsemmel ken meg egy scone-t, így is hangsúlyozván királynői rendíthetetlenségét és nyugalmát.

Amióta ezt a jelenetet láttam, azóta szeretnék scone-t enni vajjal és dzsemmel, most végre el is jött a pillanat.

A scone olyasmi, mint a mi pogácsánk, csak nagyobb, és nem sós, inkább nagyon enyhén édes, amolyan semleges ízvilágú dolog, amihez így aztán jól megy egy kis vaj és dzsem. Sütőporral és szódabikarbónával készül, ezért gyorsabb a mi pogácsánknál - az ötlettől a végkifejletig megvan 20 perc alatt. Olyan esetekre tartogatnám, amikor az utolsó pillanatban jelentkezik be valaki vendégségbe, de vasárnapi reggelinek sem lehet rossz dolog.

Scone

DSC 2255

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 350 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.25 teáskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 85 gramm vaj
  • 180 gramm tej
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A lisztet elkeverem a sütőporral, szódabikarbónával, a sóval és a cukorral, majd hozzámorzsolom az apró kockákra vágott hideg vajat is, éppen úgy, mintha omlós tésztát készítenék. A tejet meglangyosítom, és belefacsarom a citromlevet. (A legautentikusabb, ha ehelyett írót használok, de ehhez nem mindenütt lehet hozzájutni.) A tésztához öntöm, és gyors mozdulatokkal összedolgozom. Lisztezett deszkára borítom, másfél ujjnyi vastagra nyújtom, és egy nagyobb szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a pogácsákat, a tetejüket pedig lekenem egy felvert tojással. A forró sütőbe tolom őket, és körülbelül 10-12 perc alatt aranyszínűre sütöm. Eper-vagy más bogyós gyümölcsből készült lekvárral, vajjal vagy tejszínhabbal tálalom.

Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük