Isteni churros almával a tésztájában – A spanyol fánk őszi kiadásban is csodás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kívül isteni ropogós, belül az almától még puhább a churros, amely most őszi változatban készül.
Minden nemzetnek megvan a maga fánkreceptje, van, ahol kelt tésztából, van, ahol sütőporosból készül, és legtöbb esetben bő olajban sül. A spanyolok fánkja, a churros leginkább a képviselőfánkra emlékeztet, de nemcsak szimplán kisütik, hanem előtte habzsákba töltik, és így nyomják a forró olajba. A churros nagyon hamar megsül, így nem is érdemes egyszerre túl sokat tenni az olajba, mert csak megszívják magukat, és oda a ropogósság. Összesen elég, ha 1 percig sütöd darabonként.
Ez a churros igazi őszi recept, mert az alaptésztába reszelt alma is kerül, amelytől extrán szaftos lesz a belseje. A fahéj és az alma tökéletesen illenek egymáshoz, úgyhogy bőven elég, ha csak fahéjas cukorral tálalod.
Ha szintén ropogós, sütőporos és nem kelesztett fánkreceptet keresel, akkor süss csörögefánkot, amelyet lekvárral és porcukorral tálalj.
Almás churros
Hozzávalók 4 adaghoz
- 270 milliliter víz
- 25 gramm cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 50 gramm vaj
- 250 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 darab alma (édes)
- 1 darab citrom
- a forgatáshoz cukor
- a forgatáshoz fahéj
- olaj (sütéshez)
Elkészítés:
Egy lábasba öntsük bele a vizet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a vajat, majd forraljuk fel. Adjunk hozzá lisztet és a sütőport, és egy fakanállal gyorsan és alaposan keverjük el, hogy ne maradjon csomós, és összeálljon a tészta. Tegyük át a tésztát egy tálba, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le, és locsoljunk rá citromlevet. Nyomkodjuk ki belőle a levet. Keverjük hozzá a kihűlt tésztához. Tegyük a tésztát habzsákba.
Egy nagyobb lábasban forrósítsunk bő olajat, és nyomjunk tetszőleges hosszúságú csíkokat az olajba. 1 perc alatt süssük arnybarnára.
Még forrón forgassuk fahéjas cukorba.
Fotó: Getty Images