Dagasztás és kelesztés nélkül készül a spanyol fánk, a churros: sűrű csokiszósszal kínáld

spfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spanyolok híres édességének tésztája a képviselőfánkéra hasonlít, a churrost porcukorba forgatva is fogyaszthatod, a legfinomabb azonban csokiszószba mártva lesz.

Minden nemzetnek megvan a maga fánkkülönlegessége. A spanyolok desszertje nem a megszokott módon készül, a bekevert tésztával máshogyan bánnak. A fényes masszát habzsákba kell tölteni, majd az olajba nyomni, olló segítségével kell levágni a darabokat.

A ropogósra sült tészta zamatáért a narancs felel, pontosabban a gyümölcs reszelt héja, de akár 1-2 evőkanál narancslé is mehet a masszába. Ha pedig különlegesebbre szeretnéd venni az ízesítést, akkor használj narancsvirágvizet, de az egyszerűbben beszerezhető fahéjjal is megbolondíthatod.

Erre figyelj a sütésnél!

Soha ne szaggass egyszerre sok churrost az olajba, mert akkor nem tudnak rendesen átsülni, a rudak teleszívják magukat olajjal, úgy pedig nem alakul ki a fánk könnyű, ropogós textúrája. A sütési idő ne legyen több 1 percnél, ennyi épp elég ahhoz, hogy minden oldalán szép aranybarna legyen.

Churros csokiszósszal

sfct

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

  • 180 gramm finomliszt
  • 7 gramm sütőpor
  • 100 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 200 milliliter víz
  • 3 darab tojás
  • 1 darab narancs
  • olaj (sütéshez)

Csokiszósz:

  • 180 gramm étcsokoládé
  • 150 milliliter habtejszín
  • 1 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sütőporral.

A vajat felkockázva tegyük lábasba, adjuk hozzá a vizet és a sót, kezdjük el melegíteni. Amikor a vaj felolvadt, felforrt, vegyük le a tűzhelyről és keverjük egybe a lisztes keverékkel. A masszát addig keverjük, míg a tészta leválik az edény faláról, sima tésztát nem kapunk.

A bekevert tésztát borítsuk tálba és hagyjuk kihűlni.

Miután a tészta kihűlt, egyenként dolgozzuk hozzá a tojást, szép fényes tésztát kell így kapnunk. Utána a narancs reszelt héját is keverjük hozzá.

Bő olajat forrósítsunk fel.

A masszát töltsük nyomózsákba, csillag formájú fejet tegyünk a végére.

Amikor az olaj forró, nyomjunk a tésztából tetszőleges hosszúságú darabokat, süssük a fánkcsíkokat aranybarnára.

Csokiszósz:

A csokit daraboljuk egy tálba.

A tejszínt a tejjel és a vaníliakivonattal lassan forraljuk egybe, majd keverjük hozzá a csokoládét és a vajat.

Tálalás:

A fánkokat megszórhatjuk porcukorral, kínáljuk mellé a sűrű csokiszószt.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük