Fahéjas almával és körtével töltött omlós tészta – A rákaramellizálódott cukortól lesz különlegesen finom

galette2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta formázása és a perem kialakítása is gyerekjáték, a töltelékkel pedig maximum 5 perc munka lesz.

A látszat ne tévesszen meg senkit, nagyon egyszerűen és minimális munkával készül a galette, se a tészta, se a töltelék összeállítása nem több 5 percnél. A galette tésztája valójában omlós pitetészta, ugyanúgy készül, csak a formája más, kör alakúra kell nyújtani, majd behajtogatni, hogy a tésztaperem körülölelje a gyümölcsöt.

A töltelékkel lehet játszani, lehet vegyesen készíteni körtéből és almából, ahogy én is tettem, de ha csak az egyik van otthon, azzal is tökéletes lesz. A fahéj és a barna cukor viszont kötelező eleme a tölteléknek, bár utóbbi helyett használható sima kristály is.

A galette összeállítása sem bonyolult, de pár dologra figyelni kell: a tésztát két sütőpapír között érdemes kinyújtani, így se a munkafelülethez, se a nyújtófához nem ragad hozzá, utána pedig egy mozdulattal át lehet tenni a tepsibe. A tészta szélén mindenképp ki kell hagyni kb. 5 centit, mikor a töltelék belekerül, ugyanis azt hajtod majd rá a gyümölcsre, úgy lesz szép formája, illetve a sütés közben keletkező folyadékot sem engedi kifolyni.

Mivel látványos süteményről van szó, még az ünnepi asztalon is megállja a helyét, érdemes adni neki egy esélyt.

Almás-körtés galette

galette

Hozzávalók 1 darabhoz

Galette:

  • 200 gramm liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 110 gramm vaj
  • 4 evőkanál hideg víz

Töltelék:

  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 darab alma
  • 1 darab körte

Tészta szélére:

  • 3 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Galette:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Kisebb kockákban adjuk hozzá a vajat, majd kezdjük el összemorzsolni a liszttel, gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a hideg vizet is, gyúrjuk egynemű tésztává, majd csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.

Töltelék:

Az almát és a körtét pucoljuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat, majd vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a liszttel, fahéjjal, barna cukorral. Hagyjuk picit állni, hogy a gyümölcsök kiengedjék a levüket és feloldják a cukrot.

Összeállítás:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Vágjuk ki a sütőpapírt a tepsink méretére, majd tegyük egy munkafelületre. Tegyük rá a tésztát, picit lapítgassuk le, majd tegyünk a tetejére egy másik sütőpapírt. Nyújtuk ki vékony, kb. 30 cm-es kör alakra. Húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, majd a tésztát óvatosan tegyük át a tepsibe.

Kanalazzuk a tészta közepére a tölteléket - minél kevesebb folyadékot kanalazzunk rá -, de hagyjunk a széleken kb. 5 centi helyet. Hajtsuk a széleket körben a töltelékre, hogy egy kis peremet képezzen a gyümölcs körül.

A vajat vágjuk kockákra, majd szórjuk a töltelék tetejére. A tészta széleit szórjuk meg cukorral.

Tegyük a sütőbe, süssük kb. 30 percig, míg a széle aranybarna nem lesz.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük