![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fahéjas almával és körtével töltött omlós tészta – A rákaramellizálódott cukortól lesz különlegesen finom
![galette2](https://kep.index.hu/1/0/3573/35735/357355/35735519_2732579_442dc4184dbd0b98c2ae526c55d34f0f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tészta formázása és a perem kialakítása is gyerekjáték, a töltelékkel pedig maximum 5 perc munka lesz.
A látszat ne tévesszen meg senkit, nagyon egyszerűen és minimális munkával készül a galette, se a tészta, se a töltelék összeállítása nem több 5 percnél. A galette tésztája valójában omlós pitetészta, ugyanúgy készül, csak a formája más, kör alakúra kell nyújtani, majd behajtogatni, hogy a tésztaperem körülölelje a gyümölcsöt.
A töltelékkel lehet játszani, lehet vegyesen készíteni körtéből és almából, ahogy én is tettem, de ha csak az egyik van otthon, azzal is tökéletes lesz. A fahéj és a barna cukor viszont kötelező eleme a tölteléknek, bár utóbbi helyett használható sima kristály is.
A galette összeállítása sem bonyolult, de pár dologra figyelni kell: a tésztát két sütőpapír között érdemes kinyújtani, így se a munkafelülethez, se a nyújtófához nem ragad hozzá, utána pedig egy mozdulattal át lehet tenni a tepsibe. A tészta szélén mindenképp ki kell hagyni kb. 5 centit, mikor a töltelék belekerül, ugyanis azt hajtod majd rá a gyümölcsre, úgy lesz szép formája, illetve a sütés közben keletkező folyadékot sem engedi kifolyni.
Mivel látványos süteményről van szó, még az ünnepi asztalon is megállja a helyét, érdemes adni neki egy esélyt.
Almás-körtés galette
![galette](https://kep.index.hu/1/0/3573/35735/357356/35735669_3671fede89cf983dc691ca7415e31dbb_wm.jpg)
Hozzávalók 1 darabhoz
Galette:
- 200 gramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 110 gramm vaj
- 4 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál barna cukor
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál liszt
- 2 darab alma
- 1 darab körte
Tészta szélére:
- 3 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
Galette:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Kisebb kockákban adjuk hozzá a vajat, majd kezdjük el összemorzsolni a liszttel, gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a hideg vizet is, gyúrjuk egynemű tésztává, majd csomagoljuk folpackba, tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Töltelék:
Az almát és a körtét pucoljuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat, majd vágjuk vékony szeletekre. Keverjük össze a liszttel, fahéjjal, barna cukorral. Hagyjuk picit állni, hogy a gyümölcsök kiengedjék a levüket és feloldják a cukrot.
Összeállítás:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Vágjuk ki a sütőpapírt a tepsink méretére, majd tegyük egy munkafelületre. Tegyük rá a tésztát, picit lapítgassuk le, majd tegyünk a tetejére egy másik sütőpapírt. Nyújtuk ki vékony, kb. 30 cm-es kör alakra. Húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, majd a tésztát óvatosan tegyük át a tepsibe.
Kanalazzuk a tészta közepére a tölteléket - minél kevesebb folyadékot kanalazzunk rá -, de hagyjunk a széleken kb. 5 centi helyet. Hajtsuk a széleket körben a töltelékre, hogy egy kis peremet képezzen a gyümölcs körül.
A vajat vágjuk kockákra, majd szórjuk a töltelék tetejére. A tészta széleit szórjuk meg cukorral.
Tegyük a sütőbe, süssük kb. 30 percig, míg a széle aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!