![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A barna cukor tényleg jobb, mint a fehér? Sokan veszik, de nem teszik jól
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan azért vesznek barna cukrot a hagyományos fehér helyett, hogy kevesebb kalóriát és káros anyagot vigyenek be a szervezetükbe. Ez az elgondolás azonban teljesen téves: a barna cukor cseppet sem egészségesebb vagy diétásabb, mint a fehér.
A cukor nem feltétlenül egészségtelen, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Ha nagy mennyiségben visszük be, megemeli az inzulinszintet és kivonja a szervezetből a lebontáshoz szükséges B-vitamint és mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéz elő. Arról nem is beszélve, hogy a hízás legfőbb okozója.
Ennek ellenére a cukor - kis mértékben fogyasztva - teljesítőképességünket, fizikai állapotunkat és hangulatunkat is javíthatja. A szénhidrátok, köztük a cukrok, megteremtik az energia-egyensúlyt, hiányuk pedig zavart okozhat az izomműködésben, az agyi funkcióban, az idegrendszer működésében, csökkenthetik a fizikai és szellemi teljesítményt. Azonban a napi cukoradagunkhoz nemcsak finomított cukrokból, hanem gyümölcsökből és tejtermékekből is hozzá tudunk jutni.
Mi a barna cukor?
A barna cukor nem azonos a nádcukorral, ha már valamelyikkel össze szeretnénk hasonlítani, akkor a kristálycukor párja lehetne. Ugyanúgy cukorrépából készül, csak annyiban különbözik fehér társától, hogy kevesebb kémiai feldolgozáson megy keresztül, illetve a készítése során melaszszirupot kevernek hozzá, majd újból kiszárítják. A melasz a kristálycukor előállításának mellékterméke, sokszor ezt adják a barna cukorhoz.
![cukrok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29088/290882/29088273_c1153feb91a131105bd346493adee18c_wm.jpg)
Sajnos a legtöbb barna cukor, amit a boltokban lehet kapni, egyszerű kristálycukor, amit még csak nem is a feldolgozás során, hanem utólag színeznek be melasszal. Bár a barna cukor a melasz miatt egy icipicivel több ásványi anyagot tartalmaz a fehérnél, ez elhanyagolható mennyiség, ahhoz, hogy érezhető hatása legyen, annyi cukrot kéne enni, hogy már az lenne az egészségtelen.
A barna cukor ráadásul pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint a kristálycukor, és pozitív egészségügyi hatása sincsen, éppen csak ízében és színében tér el fehér társától.
De akkor mi pontosan a nádcukor?
A nádcukor - ahogyan a neve is mutatja - a cukornádból kinyert szacharóz. A fehér cukorhoz hasonlóan a nádcukor is a glükóz és a fruktóz molekula összekapcsolódásából keletkezik, tehát a vegyület teljesen ugyanaz, mint a kristálycukornál, csak ez nincsen finomítva. A nádcukrot nem vegyi úton állítják elő, hanem a cukornád levágása után sajtolással nyerik ki, amelyet utána centrifugálnak és szárítanak - így teljesen megmarad a melasztartalma.
A fehér- és a nádcukor közti különbség tehát nem az összetevőkből adódik - amely 99%-ban a szacharóz -, hanem a feldolgozásukból. A nádcukorban, természetes feldolgozásának köszönhetően, benne maradnak olyan vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, mint a B-vitamin, kalcium, magnézium, vas, cink és foszfor.
Ezzel szemben a cukorrépát áztatják, kipréselik, mésszel tisztítják, amely során nemcsak a szennyeződéseket, hanem a szerves anyagokat - vagyis a vitaminokat, ásványi anyagokat - is kivonják belőle, majd tovább tisztítják és finomítják, végül kristályosítják és megszárítják.
![nadcukor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290917/29091783_1ee2d6da1a2a0e1b0bd42e78c004ce05_wm.jpg)
A nádcukor ára azért drágább, mert előállítása is költségesebb, kevesebb van belőle, és mivel a cukornád a mi éghajlatunkon nem terem meg, csak a trópusi, szubtrópusi klímát szereti, onnan kell importálni.
Fogyást a nádcukortól se várjunk, kalóriában nincs nagy különbség közte és a fehér cukor között, és a vércukorszintet is ugyanúgy megemeli mindkettő. Bár egy fokkal egészségesebb, mint a fehér cukor, ahhoz, hogy az ásványi anyagok és vitaminok érvényesülni tudjanak, nagy mennyiséget kellene belőle fogyasztani, ami viszont nem ajánlott. A cukornád íze karakteres, medvecukorszerű, enyhén karamellás, ezért egy egyszerű süteményt vagy kávét is meg lehet vele bolondítani.
Fotók: Getty Images