Fűszeres, illatos almás sütemény: napokig puha marad a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármilyen évszak is legyen, alma mindig van elfekvőben a kamrában, úgyhogy érdemes minél többször és minél többfélét készíteni belőle.
A banánkenyér sokak nagy kedvence - köztük a miénk is -, hiszen nagyon egyszerű és gyors az összeállítása, ráadásul olyan finom édesség kerekedik belőle, ami reggeliként, uzsonnaként, de akár vacsoraként is megállja a helyét.
Azonban nem csak banánból készíthetünk ilyen süteményeket, ugyanerre az analógiára épül az almás változat is. Ahogyan előbbihez is felhasználható az érett banán, úgy utóbbi is elkészíthető a picit már megbarnult, puhább almából, úgyhogy maradékmentő receptnek sem utolsó.
Az alma mellé rengeteg fahéj kerül, ettől lesz igazán ízes, édes és fűszeres a végeredmény, ez adja meg a sütemény lényegét.
Almás sütemény
Hozzávalók 12 szelethez
Sütemény:
- 200 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál fahéj
- 115 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 120 millilter tej
Alma:
- 2 közepes darab alma
- 50 gramm barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
Teteje:
- 1 evőkanál cukor
- 0.25 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk ki egy 13x23 cm-es sütőformát.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és fahéjat.
Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot és a vajat robotgép segítségével. Egyesével keverjük bele a tojásokat is, majd a vaníliakivonatot, végül a tejet.
Kisebb részletekben keverjük bele a száraz hozzvalókat is, míg homogén, egynemű nem lesz a massza.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a barna cukorral, fahéjjal, szerecsendióval.
Öntsük a tészta felét az előkészített formába, majd szórjuk rá az alma felét. Ismét tészta, majd alma következik. Egy vajazókés vagy spatula segítségével keverjük össze az almát a tésztával, majd szórjuk meg a tészta tetejét fahéjas cukorral.
Toljuk a formát a sütőbe, kb. 45-55 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, hagyjuk hűlni, majd fordítsuk ki a formából.
Fotó: Getty Images