Ilyen a rántott hús amerikai változatban: nagyon fűszeres és szuperropogós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Nem csak nálunk, magyaroknál fontos étel a rántott hús: az amerikai változatok még ropogósabbak, sőt, gyakran csípnek is.
David Changnek van egy zseniális műsora a Netflixen, amelynek már a második évada is kijött: ez az Ugly Delicious. Minden részben egy ételtípus kerül a középpontba, ennek változatait járja körül a maga egyedi stílusában. Az egyik epizódban a rántott hús volt a téma, megdöbbentő volt látni, mennyi különböző verziója van ennek az ételnek. Csak Amerikában rengetegféleképpen készítik, ki lisztes, ki keményítős panírban, ki így, ki úgy fűszerezi. Bemutat japán, koreai és indiai változatot is, szóval a rántott hús nem csak magyar vagy osztrák étel.
A legnagyobb különbségek a fűszerezésben lehetnek: kerülhet rá füstölt paprika, gyömbérpor, hagymapor, oregánó, zsálya, mustárpor és fehérbors is.
Amerikai rántott hús
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirke
- fűszerek
- 300 gramm liszt
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 darab tojásfehérje
- a sütéshez étolaj
- só
- 2 deciliter író
Elkészítés:
A csirkedarabokat - lehet csontos comb vagy mell is - alaposan dörzsöljük be sóval, majd tegyük vissza a hűtőbe.
Az írót keverjük el a tojásfehérjével egy tálban. Egy külön tálban keverjük el a lisztet a keményítővel és a választott fűszerekkel, ez lehet füstölt paprika, gyömbérpor, hagymapor, oregánó, zsálya, mustárpor és fehérbors is, amit szeret a család.
A húsdarabokat egyenként mártsuk bele az írós, majd a lisztes keverékbe, épp úgy, mint amikor panírozni szoktunk.
Egy nagy vaslábosban hevítsünk olajat, süssük aranybarnára a húsokat. Sütés után további adag fűszerrel szórjuk meg a húst.
Fotók: Ács Bori/Sóbors