Különleges, aszalt paradicsomos kenyér házilag: magában is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Különleges, aszalt paradicsommal gazdagított házi kenyér, ami magában fogyasztva is remek választás, a legfinomabb azonban sajtkrémmel megkenve.
Ritkán vállalkozom olyan feladatra, mint a kenyérsütés, ha azonban mégis rászánom magam, a mamám régi receptje alapján készült aszalt paradicsomos kenyér mellett döntök. Mama receptjében az aszalt paradicsomon kívül más nem gazdagította a tésztát, én azonban hozzáadtam még ezt-azt, ami az előnyére vált a kenyérnek.
A tésztába reszelt mozzarella is kerül, körülbelül egy maréknyi, de ha többet teszünk a sajtból, akkor sem lesz gond. Az ízeket a bazsalikom emeli ki, az illatos fűszernövény és a paradicsom remekül illik egymáshoz. Friss bazsalikomból bőven elég fél csokor finomra aprítva, de a morzsolt változat is megfelel, ha nem kapunk mást. Utóbbiból 2 teáskanálnyit használjunk, az íze így is érvényesülni fog a kenyér könnyű tésztájában.
Aszalt paradicsomos kenyér
Hozzávalók 6 személyre
- 4 deciliter víz (langyos)
- 1 evőkanál cukor
- 3 teáskanál só
- 2 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- 2 tasak élesztő (instant 14 g)
- 750 gramm liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 marék mozzarella
- 6 darab aszalt paradicsom
Elkészítés:
Az aszalt paradicsomot vágjuk apró kockákra.
A mozzarellát reszeljük le.
Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, kézzel összedolgozzuk, majd konyharuha alatt meleg helyen 30 percig pihentetjük.
A tésztát kenyérformába tesszük (vagy cipót formázunk belőle), majd újabb 15 percet pihentetjük. A tetejét olívaolajjal megkenjük, légkeveréses sütőben 180 fokon 30-45 perc alatt megsütjük.
Fotó: Getty Images