Aszalt szilvával töltött pulykatekercs: ropogós dió gazdagítja a tölteléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha idén pulykasültet tennél az ünnepi asztalra, de nem szeretnél egy egészet megsütni, tökéletes választás ez a töltött tekercs.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét ez a töltött pulykarolád, amelybe az édeskés aszalt szilva mellé még ropogós dió, alma és illatos zsálya is kerül. Ha nem kapsz friss zöldfűszert, szárított is mehet bele, de abból kevesebb is elég lesz.
Bár a pulykamellet könnyű kiszárítani, a töltelék mellett a bacon gondoskodik arról, hogy szaftos maradjon a hús. Fehérborban, vajon sül a töltött pulykatekercs, az alkohol ízben is hozzáad egy pluszt, illetve érdemes locsolgatni a szafttal, hogy igazán finom legyen a végeredmény.
Ha nem szeretnél egész pulykát sütni, mindenképpen próbáld ki ezt a receptet, isteni sültet tehetsz az asztalra, amely az ünnepi menü fénypontja lesz.
Aszalt szilvával töltött pulykatekercs
Hozzávalók 8 személyre
Pulyka:
- 1 egész pulykamellfilé (1.5 kg)
- 8 szelet bacon
- 2 ek olívaolaj
- 30 gramm vaj
- 250 milliliter fehérbor (száraz)
Töltelék:
- 30 gramm vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab alma
- 90 gramm kenyér (szikkadt)
- 60 gramm dió
- 100 gramm aszalt szilva (magozott)
- 1.5 ek zsálya (frissből)
Elkészítés:
Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. Az almát mossuk meg, reszeljük le. A kenyérbelet kockázzuk össze, pirítsuk meg. A diót vágjuk durvára, majd szintén pirítsuk meg száraz serpenyőben. Az aszalt szilvát vágjuk darabokra, a zsályát aprítsuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Olvasszunk vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá az almát, dinszteljük puhára. Keverjük hozzá a töltelék összes többi hozzávalóját, kapcsoljuk le alatta a lángot. Sózzuk, borsozzuk.
A pulykamellfilét tegyük egy tiszta felületre, széltében, ahol vastagabb, vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen, majd nyissuk szét, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. Az alsó harmadába kanalazzuk bele a tölteléket, hosszában oszlassuk el. Tekerjük fel a húst. Fordítsuk a pulykatekercset úgy, hogy a vége nézzen lefelé. Borítsuk be baconnel. Kötözzük meg a húst 3-4 centiméterenként.
Az olajat és a vajat tegyük egy tepsibe. Toljuk a sütőbe, míg felolvad a vaj. Tegyük a pulykaroládot a vajba, forgassuk bele, majd öntsük fel a borral.
Toljuk a sütőbe, 45-55 percig süssük, közben időközönként locsolgassuk a szafttal.
Ha elkészült, fedjük le fóliával, majd hagyjuk pihenni 15 percig.
A kötöző zsineget vágjuk le a húsról, majd vágjuk szeletekre, úgy tálaljuk.
Fotó: Getty Images