
Könnyed avokádós-garnélás saláta: tápláló és egészséges nyári ebéd
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Egyik délben salátát rendeltem, de biztos, ami biztos, rendeltem mellé egy adag mákos gubát is, nehogy éhes maradjak. Azonban, amikor megettem, már nem is kívántam mást, a desszert megmaradt estére.
A saláták, ha az alapanyagok jól vannak összeválogatva, laktatóbbak és táplálóbbak tudnak lenni, mint egy komplett főétel. Amellett, hogy az alakunkra is vigyáznak, nagyon egészségesek is, ráadásul gyorsan elkészülnek.
A lényeg, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt
Egy Szeged mellett élő, nagyon jó barátommal órákat töltünk azzal, hogy recepteket, ételeket elemzünk ki, főzési tapasztalatokat osztunk meg egymással. A kánikula ki tudja hanyadik napján írt nekem, hogy olyan jó lenne, ha olyan recepteket írnék, amelyekhez nem vagy csak minimálisan kell bekapcsolni a sütőt vagy a főzőlapot. Próbáltam átérezni a helyzetét, főleg úgy, hogy én a legnagyobb melegben is képes vagyok szinte bármit megenni.
A jéghideg gyümölcsleveseken, például a nagy kedvenc meggylevesen kívül a saláták azok, amelyek szigorú értelemben megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A salátavariációknak pedig se szeri, se száma, és általában az alapanyagok is megtalálhatóak hozzá otthon.
Én nagyon szeretem a tenger gyümölcseit. A garnélarák vajon megpirítva például tökéletes saláta-alapanyag. Ebbe a verzióba a másik kedvencem, avokádó is kerül, amely nemcsak vitaminokban, hanem antioxidánsokban is rendkívül gazdag.
Avokádós-garnélás saláta

Hozzávalók 2 adaghoz
- 200 gramm garnélarák
- 1 darab avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék rukkola
- 5 darab koktélparadicsom
- 20 gramm vaj
- 1 marék zöldsaláta (madár, fejes, jég, római)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab citrom leve
- opcionális balzsamecet
Elkészítés:
Az avokádót hámozzuk meg és szeleteljük fel, locsoljunk rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg.
Egy tálra halmozzuk a hozzávalókat, tegyünk rá koktélparadicsomot, salátát és rukkolát is. Ízesítsük egy kis olívaolajjal, citromlével és ízlés szerint balzsamecettel.
Fotó: Getty Images