
Könnyed avokádós-garnélás saláta: tápláló és egészséges nyári ebéd
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Egyik délben salátát rendeltem, de biztos, ami biztos, rendeltem mellé egy adag mákos gubát is, nehogy éhes maradjak. Azonban, amikor megettem, már nem is kívántam mást, a desszert megmaradt estére.
A saláták, ha az alapanyagok jól vannak összeválogatva, laktatóbbak és táplálóbbak tudnak lenni, mint egy komplett főétel. Amellett, hogy az alakunkra is vigyáznak, nagyon egészségesek is, ráadásul gyorsan elkészülnek.
A lényeg, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt
Egy Szeged mellett élő, nagyon jó barátommal órákat töltünk azzal, hogy recepteket, ételeket elemzünk ki, főzési tapasztalatokat osztunk meg egymással. A kánikula ki tudja hanyadik napján írt nekem, hogy olyan jó lenne, ha olyan recepteket írnék, amelyekhez nem vagy csak minimálisan kell bekapcsolni a sütőt vagy a főzőlapot. Próbáltam átérezni a helyzetét, főleg úgy, hogy én a legnagyobb melegben is képes vagyok szinte bármit megenni.
A jéghideg gyümölcsleveseken, például a nagy kedvenc meggylevesen kívül a saláták azok, amelyek szigorú értelemben megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A salátavariációknak pedig se szeri, se száma, és általában az alapanyagok is megtalálhatóak hozzá otthon.
Én nagyon szeretem a tenger gyümölcseit. A garnélarák vajon megpirítva például tökéletes saláta-alapanyag. Ebbe a verzióba a másik kedvencem, avokádó is kerül, amely nemcsak vitaminokban, hanem antioxidánsokban is rendkívül gazdag.
Avokádós-garnélás saláta

Hozzávalók 2 adaghoz
- 200 gramm garnélarák
- 1 darab avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék rukkola
- 5 darab koktélparadicsom
- 20 gramm vaj
- 1 marék zöldsaláta (madár, fejes, jég, római)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab citrom leve
- opcionális balzsamecet
Elkészítés:
Az avokádót hámozzuk meg és szeleteljük fel, locsoljunk rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg.
Egy tálra halmozzuk a hozzávalókat, tegyünk rá koktélparadicsomot, salátát és rukkolát is. Ízesítsük egy kis olívaolajjal, citromlével és ízlés szerint balzsamecettel.
Fotó: Getty Images