Könnyed avokádós-garnélás saláta: tápláló és egészséges nyári ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyik délben salátát rendeltem, de biztos, ami biztos, rendeltem mellé egy adag mákos gubát is, nehogy éhes maradjak. Azonban, amikor megettem, már nem is kívántam mást, a desszert megmaradt estére.
A saláták, ha az alapanyagok jól vannak összeválogatva, laktatóbbak és táplálóbbak tudnak lenni, mint egy komplett főétel. Amellett, hogy az alakunkra is vigyáznak, nagyon egészségesek is, ráadásul gyorsan elkészülnek.
A lényeg, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt
Egy Szeged mellett élő, nagyon jó barátommal órákat töltünk azzal, hogy recepteket, ételeket elemzünk ki, főzési tapasztalatokat osztunk meg egymással. A kánikula ki tudja hanyadik napján írt nekem, hogy olyan jó lenne, ha olyan recepteket írnék, amelyekhez nem vagy csak minimálisan kell bekapcsolni a sütőt vagy a főzőlapot. Próbáltam átérezni a helyzetét, főleg úgy, hogy én a legnagyobb melegben is képes vagyok szinte bármit megenni.
A jéghideg gyümölcsleveseken, például a nagy kedvenc meggylevesen kívül a saláták azok, amelyek szigorú értelemben megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A salátavariációknak pedig se szeri, se száma, és általában az alapanyagok is megtalálhatóak hozzá otthon.
Én nagyon szeretem a tenger gyümölcseit. A garnélarák vajon megpirítva például tökéletes saláta-alapanyag. Ebbe a verzióba a másik kedvencem, avokádó is kerül, amely nemcsak vitaminokban, hanem antioxidánsokban is rendkívül gazdag.
Avokádós-garnélás saláta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 200 gramm garnélarák
- 1 darab avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék rukkola
- 5 darab koktélparadicsom
- 20 gramm vaj
- 1 marék zöldsaláta (madár, fejes, jég, római)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 darab citrom leve
- opcionális balzsamecet
Elkészítés:
Az avokádót hámozzuk meg és szeleteljük fel, locsoljunk rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg.
Egy tálra halmozzuk a hozzávalókat, tegyünk rá koktélparadicsomot, salátát és rukkolát is. Ízesítsük egy kis olívaolajjal, citromlével és ízlés szerint balzsamecettel.
Fotó: Getty Images