Az amerikai káposztasaláta köretnek is beválik
És még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni érte
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Ilyenkor nyáron egyenesen rajongunk az olyan köretekért, amikért nem kell bekapcsolni a tűzhelyet, azokért meg még jobban, amelyek percek alatt elkészülnek, és már mehetünk is enni a teraszra. A coleslaw saláta pont ilyen, nincs vele hókuszpókusz, nem kell érlelni, és egész évben elérhető alapanyagokból készül.
A coleslaw salátát itthon amerikai káposztasalátának is hívják. Ahogy a nevében is benne van: kell hozzá káposzta, majonéz és némi ecet. Ez egy igen ősi társítás, évszázadok óta tudják, hogy az így készült étel finom lesz, de hát nem lennénk emberek, ha nem kísérleteznénk vele tovább.
Ezért aztán az idők során mindenki azt tett még bele, amit akart. Sárgarépát, hagymát, sajtot, savanyú uborkát, ananászt, paradicsomot... meg amit éppen talált a kamrában. A coleslaw ebben az értelemben a saláták pizzája vagy frittatája: mindent bele (rá) lehet tenni, ami éppen akad.
Nem véletlen neveztük köretnek
Habár a nevében kedvesen salátaként emlegetik, a coleslaw valójában egy igen kalóriadús étel, méghozzá a majonéz miatt. Jó hír ugyanakkor, hogy a szénhidráttartalma még így is nagyon baráti, vagyis aki a szénhidrátszegény diétában hisz, a zsír pedig nem zavarja, mégis szeret jól lakni, és egyben sok zöldséget enni (én), annak ez a saláta a szíve csücske lesz. Már csak egy jó robotgép kell hozzá, ami pillanatok alatt maga alá gyűri a kemény zöldségeket is.
Coleslaw saláta (amerikai káposztasaláta)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej fehérkáposzta
- 1 darab sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 3 evőkanál fehérborecet (vagy más jóféle ecet)
- 2 teáskanál cukor (helyett más édesítő)
- ízlés szerint majonéz
- 1 ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a zöldségekhez.
Hozzákeverjük a többi hozzávalót, majonézből annyit teszünk bele, hogy jól beborítsa mindenhol, és már kész is. Természetesen tehetünk bele még bármi mást is, ez egy alaprecept, ami ízlés szerint továbbfejleszthető.
Fotó: Shutterstock