Félórás fűszeres bab-burger - A legfinomabb vega hamburgerpogácsa
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A zöldségekből készült pogácsa vagy tócsni az egyik legjobb alternatíva, ha a húst szeretnénk helyettesíteni, ugyanis szinte bármiből készülhet és bármilyen izgalmas alapanyaggal párosíthatjuk.
Múltkor céklapogácsára néztünk receptet, most viszont egy különleges, de nagyon egyszerű bab-burgert mutatunk nektek. Negyed óra az összeállítása és a sütése sem tart több ideig, úgyhogy egy villámgyors vacsora vagy ebéd lehet belőle.
Előétel vagy főétel
Ez az adag körülbelül 6 pogácsához elegendő, persze ez attól is függ, hogy mekkorákat szeretnénk készíteni - egészen apró kis falatkákat is süthetünk a masszából, ha előételnek szánnánk őket.
Az eredeti recept alapján fekete babból készül a burger, de nyugodtan helyettesíthetjük vörössel, vagy azzal a fajtával, amelyik a szívünknek legkedvesebb.
Ha esetleg nem akarna összeállni a tészta, mert kisméretű volt a tojás, akkor vagy egy másik tojással vagy a bab főzővizével/a konzerv levével lehet formázhatóbbá tenni. Azonban vigyázzunk, nem tócsnit készítünk, úgyhogy nem folyós, hanem gyurmázható állagra van szükségünk.
Bab-burger
Hozzávalók 6 adaghoz
- 800 gramm főtt bab vagy konzerv (fekete, vörös)
- 1 darab vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab tojás
- 0.5 bögre panko morzsa
- 0.5 bögre zabliszt
- 0.25 bögre parmezán (apróra reszelve)
- 1 teáskanál kömény
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál chiliőrlemény
Elkészítés:
A főtt babot vagy konzervet szűrjük le, csöpögtessük le. A hagymával és a fokhagymával együtt tegyük egy aprítógépbe. Turmixoljuk, amíg krémes, egynemű nem lesz.
Tegyük a babot egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojást, panko morzsát, lisztet, parmezánt, fűszereket, gyúrjuk jól össze a hozzávalókat. Formázzunk belőle 6 pogácsát.
Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat, közepes lángon melegítsük. Tegyük bele a pogácsákat, 5-8 percig süssük mindkét oldalukat. Ha aranybarnára sültek, készen vannak. Buci zsemlével, zöldségekkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images