Baconből is lehet lekvárt csinálni: hangzásra fura, de megkóstolva isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha eddig nem tudtad, mit tegyél a kenyeredre, hamburgeredre, pitádra, akkor nem kell tovább gondolkoznod, bátran állj neki ennek a végtelenül egyszerű és elképesztően finom bacondzsemnek!
Reggelire tükörtojáshoz, ebédre hamburgerhez vagy vacsorára pirítóshoz - mindenhez zseniális. Eszembe nem jutott volna a baconös dzsem ötlete, amíg rá nem találtam erre a szuper receptre egy amerikai blogger oldalán.
Az amerikai életérzésnek megfelelően juharszirup is kerül a bacon mellé, illetve ha az még nem lenne elég édes, a barna cukrot se hagyjuk ki. Félreértés ne essék, igényli is a dzsem ezt az ízt, a sós, ropogós bacont tökéletesen egészíti ki a sűrű, édes szirup. Az almaborecet pedig szépen harmóniába hozza az ízeket.
Szerintem akkor jó ez a dzsem, ha picit darabos, de ez az egyéni ízléstől függ, annyira aprítsuk össze, amennyire mi szeretnénk, ha pedig egészen krémes dzsemre vágyunk, akkor akár botmixerrel is átmehetünk rajta. A lényeg, hogy a bacon ropogós, a hagyma puha, a szósz sűrű legyen.
Bacondzsem
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm bacon (szeletelt)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab mogyoróhagyma
- 2 teáskanál füstölt paprika
- 0.5 bögre víz
- 0.33 bögre juharszirup
- 0.5 bögre barna cukor
- 0.5 bögre almaborecet
Elkészítés:
A baconszeleteket vágjuk fel apró kockákra. Tegyük őket egy mélyebb edénybe, majd süssük addig, amíg barnák és ropogósak nem lesznek.
Vegyük ki a bacont a lábasból, és a kisült zsírján dinszteljük meg az apróra vágott hagymákat. Kb. 8 percet vesz igénybe, mire puhák és átlátszóak lesznek.
Adjuk hozzá a füstölt fűszerpaprikát, keverjük jól össze, hogy mindenhol befedje a hagymákat. Mehet hozzá a víz, melegítsük fel, hogy a letapadt, leragadt hagymák is feljöjjenek.
Mehet bele a juharszirup, barna cukor, sült bacon és az ecet, forraljuk fel, főzzük addig, amíg a cukor elolvad és sűrű máz nem lesz belőle. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
Ha nagyon darabosnak éreznénk, aprítógéppel picit összezúzhatjuk, de azért nem baj, ha maradnak benne egészben bacon- vagy hagymadarabok.
Tegyük a hűtőbe egy órára fogyasztás előtt. Egy hónapig eláll. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: Shutterstock