
Baconbe tekert spárga hollandi mártással: egyszerűen készül a krémes szósz

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
A spárga örökérvényű párja a hollandi mártás, mindenképp próbáld ki őket együtt, a baconbe tekert zöldség pedig önmagában is megér egy misét.
Bár nem olcsó mulatság a spárga, érdemes minél többféle formában elkészíteni, amíg szezonja van, mert aztán egy újabb évet várhatsz az isteni tavaszi zöldségre. Vajon párolva is mennyei, de mindenképp próbáld ki sütve is, ha eddig nem tetted, baconbe tekerve egyszerre lesz szaftos és nagyon ízletes.
A spárga mellé hollandi mártás dukál, a selymes tojásos-vajas szósznak mégis kevesen mernek nekiállni. A hagyományos recept szerint gőz fölött kell elkészíteni, ha azonban félsz, hogy kicsapódik a tojás, próbáld ki Julia Child módszerét, erről itt írtunk korábban. Ha turmixgépben állítod össze a hollandit, nem kell attól tartanod, hogy kicsapódik a tojás és darabos lesz a mártás, a forró vaj éppen annyira hőkezeli a tojássárgáját, hogy sűrű, krémes szósszá lényegüljön át.
Baconbe tekert spárga

Hozzávalók 4 személyre
Spárga:
- 20 darab zöld spárga
- 10 szelet bacon
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Hollandi mártás:
- 3 darab tojássárgája
- 10 dekagramm vaj
- 2 teáskanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A spárgát mossuk meg, törjük le a fás végeit. Tegyük egy tálba, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze. (Ne feledkezzünk meg arról, hogy a bacon is sóz.)
A baconszeleteket vágjuk hosszában félbe, hogy vékonyabbak legyenek, majd tekerjük a félbevágott szeleteket a spárgák köré. Tegyük a spárgákat egy sütőrácsra.
A sütőbe tegyünk egy tepsit, erre csöpög majd a bacon kisült zsírja, e fölé tegyük be a spárgákkal teli rácsot. Süssük a spárgákat 10 percig, majd vegyük ki a sütőből, forgassuk át őket. Tegyük vissza még 5-10 percre.
Közben készítsük el a hollandit: a tojássárgákat, a citromlevet, a sót és a borsot tegyük egy turmixgépbe. A vajat olvasszuk meg a gáztűzhelyen, mikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről. Indítsuk el a turmixgépet először csak a tojással és a fűszerekkel, majd kis sugárban, fokozatosan csurgassuk hozzá a forró vajat. Mivel a vaj hőkezeli a tojásokat, éppen jó lesz a sűrűsége és biztosan nem fog kicsapódni.
A pirult spárgákat a hollandi mártással kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors