A legfinomabb, legselymesebb hollandi mártás receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajnos nem vagyunk az az igazán mártásos nemzet, pedig a szószok jó szolgálatot tudnak tenni sok olyan esetben, amikor nem tudunk mit kezdeni egy alapanyaggal, vagy éppen csak egy szinttel feljebb szeretnénk emelni.

A hollandi a mártások egyik legjobbika, olyasmi, mint a majonéz, csak vajjal készül, és még selymesebb, még lágyabb, még sokkal gazdagabb ízű nála.

Annyira jó, hogy luxusszintre emel egy teljesen szokványos adag párolt zöldséget is - különösen jól passzol az éppen szezonját élő spárgához - de a legcsodálatosabb reggeli, az a Eggs Benedict is ezzel készül, ahol a buggyantott tojást öltözteti nagyon elegáns ruhába. 

Julia Child módszere

A legtöbb módszer gőz fölött javasolja készíteni a hollandi mártást, én viszont most Julia Child egyszerűbb változatát próbáltam ki. Ennek lényege, hogy a vajat előbb a lángon felforrósítja, majd a turmixgépben készíti el a mártást. A forró vaj éppen annyira hőkezeli így a tojásokat, hogy azok megfelelő állagúra sűrűsödjenek. 

Hollandi mártás turmixgépben

hollandi - 1 (2)

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab tojássárgája
  • 2 csipet
  • 2 teáskanál citromlé
  • 115 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tojássárgákat a sóval és a citromlével a turmixgépbe tesszük. A vajat egy kis lábosban felmelegítjük, míg habos nem lesz, és bugyogni nem kezd. Ekkor beindítjuk a turmixgépet. Néhány másodpercig hagyjuk, hogy csak a tojásokat keverje, majd a kis kupakot eltávolítva, folyamatos működés közben, vékony sugárban, kis adagokban hozzáadjuk a meleg vajat, míg sűrű krém nem képződik a két alapanyagból. Amikor az összes vajat felvette a mártás, kész, azonnal tálalható.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük