
A legfinomabb, legselymesebb hollandi mártás receptje
Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Sajnos nem vagyunk az az igazán mártásos nemzet, pedig a szószok jó szolgálatot tudnak tenni sok olyan esetben, amikor nem tudunk mit kezdeni egy alapanyaggal, vagy éppen csak egy szinttel feljebb szeretnénk emelni.
A hollandi a mártások egyik legjobbika, olyasmi, mint a majonéz, csak vajjal készül, és még selymesebb, még lágyabb, még sokkal gazdagabb ízű nála.
Annyira jó, hogy luxusszintre emel egy teljesen szokványos adag párolt zöldséget is - különösen jól passzol az éppen szezonját élő spárgához - de a legcsodálatosabb reggeli, az a Eggs Benedict is ezzel készül, ahol a buggyantott tojást öltözteti nagyon elegáns ruhába.
Julia Child módszere
A legtöbb módszer gőz fölött javasolja készíteni a hollandi mártást, én viszont most Julia Child egyszerűbb változatát próbáltam ki. Ennek lényege, hogy a vajat előbb a lángon felforrósítja, majd a turmixgépben készíti el a mártást. A forró vaj éppen annyira hőkezeli így a tojásokat, hogy azok megfelelő állagúra sűrűsödjenek.
Hollandi mártás turmixgépben

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab tojássárgája
- 2 csipet só
- 2 teáskanál citromlé
- 115 gramm vaj
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori/Sóbors