![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymesen krémes banános pite: jól behűtve a legfinomabb
![banánospitecover](https://kep.index.hu/1/0/3205/32058/320581/32058117_2459115_95118ca1f8a0dfe3f8d60e6729170cb2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az omlós linzertésztájú piték világában az almás a legnépszerűbb, pedig másfajta gyümölcs is alkalmas tölteléknek, akár az egzotikusabb banánból is mennyei pitét készíthetünk.
A klasszikus amerikai vendéglők kínálatában szépen sorakoznak az ellenállhatatlan, változatos töltelékű és formájú piték. Az egyik ilyen csoda a sok közül a banános pite, amelynek többféle receptje is ismert, van, amelyikben a pite legtetejét tojásfehérjéből vert hab díszíti, én azonban jobban szeretem, ha tejszínhab kerül rá egy kis vaníliakivonattal kiegészítve.
A pite tésztáját vaksütéssel készítjük, ami annyit jelent, hogy miután a tészta a piteformába került, megszurkáljuk a tetejét villával, majd pitesúlyt teszünk rá, ami sütőpapírt és 1-2 bögre szárazbabot vagy lencsét jelent, így sütve a tésztánk nem fog megemelkedni, tökéletes lesz. Más gyümölccsel is kipróbálható, variálható ez a pite.
Banános pite
![banánospitect](https://kep.index.hu/1/0/3205/32058/320581/32058101_2be9def1566e95213657dbfe5062102f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Pitetészta:
- 300 gramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 225 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 60 milliliter víz (hideg)
Töltelék:
- 2 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 250 gramm cukor
- 720 milliliter tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 4 evőkanál vaj
- 4 darab banán
Tejszínhab:
- 480 milliliter tejszín
- 50 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tészta:
A tészta alapanyagait tegyük konyhai robotgépbe, hagyjuk, hogy a gépben összeálljon a tészta. Fontos, hogy a vaj hidegen kerüljön bele, illetve a víz szintén hidegen, folyamatosan adagolva menjen a gépbe. Az összeállt tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a formánk átmérőjénél valamivel nagyobbra, majd tegyük vajjal kikent formába. A széleit igazítsuk a forma oldalához, a kilógó részeit vágjuk le. A tésztát szurkáljuk meg villával, tegyünk rá sütőpapírt és 1-2 bögre pitesúlyt, ez lehet szárazbab vagy lencse. 180 fokos légkeveréses sütőben 10-15 percig süssük, majd miután kivettük a tésztát, vegyük le róla a pitesúlyt, kenjük meg egy tojással, és újabb 15-20 percig süssük 180 fokon, amíg szép aranybarna lesz.
Töltelék:
Egy tálban üssünk fel két tojást, majd adjunk hozzá két tojássárgáját, alaposan keverjük össze.
Magas falú edénybe kerüljön a kukoricakeményítő, cukor, só, keverjük össze, majd öntsük hozzá a tejet. Közepes láng felett folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik, ez a folyamat 10 percig is eltarthat. Miután szép sűrű lett a krém, egy keveset csurgassunk belőle a tojásra, keverjük össze vele, majd fogjuk a tojásos keveréket és öntsük vissza a lábasban lévő tejes masszához. Habverővel, közepes láng felett folyamatosan keverjük még úgy 2 percig, ezután a krémet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a vaníliát és a vajat, alapos keverés után fedjük le folpackkal és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A banánok héját távolítsuk el, majd vágjuk karikára őket.
Vegyük elő a szép aranybarna pitetésztánkat, a kihűlt vaníliás krémnek a felét tegyük rá, spatula segítségével igazgassuk el, mindenhol egyforma vastagon legyen a krém. A felkarikázott banánokat tegyük a krém tetejére, majd a megmaradt vaníliás krémet öntsük a banánkarikákra, szintén a spatulánk segítségével kenjük el rajta.
Tejszínhab:
A tejszínt, a cukrot és a vaníliakivonatot konyhai robotgéppel verjük kemény habbá, majd tegyük a pite tetejére. Ha szeretnénk, kerülhet rá még banánkarika. Jól behűtve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!