Selymesen krémes banános pite: jól behűtve a legfinomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az omlós linzertésztájú piték világában az almás a legnépszerűbb, pedig másfajta gyümölcs is alkalmas tölteléknek, akár az egzotikusabb banánból is mennyei pitét készíthetünk.
A klasszikus amerikai vendéglők kínálatában szépen sorakoznak az ellenállhatatlan, változatos töltelékű és formájú piték. Az egyik ilyen csoda a sok közül a banános pite, amelynek többféle receptje is ismert, van, amelyikben a pite legtetejét tojásfehérjéből vert hab díszíti, én azonban jobban szeretem, ha tejszínhab kerül rá egy kis vaníliakivonattal kiegészítve.
A pite tésztáját vaksütéssel készítjük, ami annyit jelent, hogy miután a tészta a piteformába került, megszurkáljuk a tetejét villával, majd pitesúlyt teszünk rá, ami sütőpapírt és 1-2 bögre szárazbabot vagy lencsét jelent, így sütve a tésztánk nem fog megemelkedni, tökéletes lesz. Más gyümölccsel is kipróbálható, variálható ez a pite.
Banános pite
Hozzávalók 6 személyre
Pitetészta:
- 300 gramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 225 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 60 milliliter víz (hideg)
Töltelék:
- 2 darab tojás
- 2 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 250 gramm cukor
- 720 milliliter tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 4 evőkanál vaj
- 4 darab banán
Tejszínhab:
- 480 milliliter tejszín
- 50 gramm cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tészta:
A tészta alapanyagait tegyük konyhai robotgépbe, hagyjuk, hogy a gépben összeálljon a tészta. Fontos, hogy a vaj hidegen kerüljön bele, illetve a víz szintén hidegen, folyamatosan adagolva menjen a gépbe. Az összeállt tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a formánk átmérőjénél valamivel nagyobbra, majd tegyük vajjal kikent formába. A széleit igazítsuk a forma oldalához, a kilógó részeit vágjuk le. A tésztát szurkáljuk meg villával, tegyünk rá sütőpapírt és 1-2 bögre pitesúlyt, ez lehet szárazbab vagy lencse. 180 fokos légkeveréses sütőben 10-15 percig süssük, majd miután kivettük a tésztát, vegyük le róla a pitesúlyt, kenjük meg egy tojással, és újabb 15-20 percig süssük 180 fokon, amíg szép aranybarna lesz.
Töltelék:
Egy tálban üssünk fel két tojást, majd adjunk hozzá két tojássárgáját, alaposan keverjük össze.
Magas falú edénybe kerüljön a kukoricakeményítő, cukor, só, keverjük össze, majd öntsük hozzá a tejet. Közepes láng felett folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik, ez a folyamat 10 percig is eltarthat. Miután szép sűrű lett a krém, egy keveset csurgassunk belőle a tojásra, keverjük össze vele, majd fogjuk a tojásos keveréket és öntsük vissza a lábasban lévő tejes masszához. Habverővel, közepes láng felett folyamatosan keverjük még úgy 2 percig, ezután a krémet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a vaníliát és a vajat, alapos keverés után fedjük le folpackkal és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A banánok héját távolítsuk el, majd vágjuk karikára őket.
Vegyük elő a szép aranybarna pitetésztánkat, a kihűlt vaníliás krémnek a felét tegyük rá, spatula segítségével igazgassuk el, mindenhol egyforma vastagon legyen a krém. A felkarikázott banánokat tegyük a krém tetejére, majd a megmaradt vaníliás krémet öntsük a banánkarikákra, szintén a spatulánk segítségével kenjük el rajta.
Tejszínhab:
A tejszínt, a cukrot és a vaníliakivonatot konyhai robotgéppel verjük kemény habbá, majd tegyük a pite tetejére. Ha szeretnénk, kerülhet rá még banánkarika. Jól behűtve kínáljuk.
Fotó: Getty Images