Egyszerű meggyes süti morzsás réteg alatt: nem lesz ideje kihűlni
A teteje omlós, ropogós, a töltelék szinte krémesre sül. A meggyes morzsasüti egyszerűbb, mint bármely pite.
Annyira gyors és egyszerű összedobni ezt a sütit, hogy kezdők is bátran nekiállhatnak, nincs vele semmi munka, mégis isteni finom. Bár nyáron a hideg édességeket kívánjuk, ezt a desszertet forrón kínáld, viszont koronázd meg krémes vaníliafagyival, úgy lesz az igazi.
A morzsasütiben a gyümölcs lekvárrá lényegül át, a tészta viszont ropogósra sül, tökéletes az ízek és a textúrák játéka. Hogy még roppanósabb legyen a tetején a morzsa, a liszt mellé érdemes zabpelyhet keverni, illetve sima kristály- helyett barna cukrot használni.
Az alap bármilyen szezonális gyümölcs lehet, mi most málnát és barackot használtunk, de bátran variáld a hozzávalókat.
Készítsük elő a gyümölcsöket: a málnát mossuk meg, a barackot hámozzuk meg, felezzük el, szedjük ki a magját, majd a húsát vágjuk vékony szeletekre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 20x20 centis sütőtálat.
Az előkészített gyümölcsöket keverjük össze a liszttel, cukorral, citromlével és a fahéjjal. Borítsuk az előkészített tálba, oszlassuk el benne.
A tésztához a vajat olvasszuk meg. A lisztet, cukrot, zabpelyhet, fahéjat keverjük össze, öntsük rá a vajat. Keverjük egybe a tésztát, majd morzsoljuk a gyümölcsös réteg tetejére.
Toljuk a sütőbe, süssük 30-40 percig, míg a gyümölcsből szinte lekvár lesz, a barack megpuhul.
Melegen, fagyival kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu