Krémes vaníliafagylalt házilag: gép nélkül, egyszerűen készül

Nyomtatás
vaníliafagyi
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sűrű, főzött vaníliakrém megy a fagyasztóba, pillanatok alatt össze lehet dobni, csak bírd kivárni, míg összeáll.

Az alábbi nagyon krémes vaníliafagyi abban tér el a megszokott receptektől, hogy a tejet habtejszín és tojás váltja fel, ettől még gazdagabb íze és még jobb állaga lesz: mintha a kedvenc főzött krémedet fagyasztottad volna le.

A tojásos krémet vízgőz felett érdemes elkészíteni, nehogy kicsapódjon: folyamatosan kevergetve főzd és mikor eléri a 70 fokot, rögtön hűtsd le. Ha mégis kicsapódna, szűrd át egy apró lyukú szitán, majd botmixerrel is dolgozd át.

Ennek a fagyinak az elkészítéséhez nincs szükséged fagylaltgépre, elég, ha fóliával lefedve a fagyasztóba teszed. Mivel nincs benne tej, még átkeverni sem szükséges, a sok tojástól krémes lesz a textúrája, nem lesz fagyott vagy jégszilánkos.

Házi vaníliafagyi

vaníliafagyi2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 darab tojássárgája
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm cukor (+ 2 evőkanál)
  • 1 nagy csipet
  • 1 darab vaníliarúd
  • 250 milliliter habtejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy olyan tálat/edényt, amit majd vízgőz fölé tudunk tenni. Egy nagy tálba tegyünk jeges vizet, hogy le tudjuk majd rögtön hűteni a krémet.

Üssük bele a tojássárgákat és a tojást a hőálló tálba, majd keverjük habosra a cukorral és a sóval. A vaníliarudat vágjuk félbe, kaparjuk a magjait a tojásos keverékbe és dobjuk bele a rudat is.

Tegyük vízgőz fölé a tojásos krémet. Folyamatosan kevergetve, körülbelül 10 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik, be nem fogja egy kanál hátulját. Akkor jó, mikor elérte a 70 fokot a krém.

Ekkor rögtön tegyük a jeges vízbe, hogy ne főjön tovább, majd szedjük ki belőle a vaníliarudat.

Közben a habtejszínt verjük laza habbá, mikor már majdnem kész, adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot és 1 teáskanál vaníliakivonatot.

Vegyük ki a tojásos krémet a jeges vízfürdőből, majd forgassuk bele a tejszínhab egyharmad részét. Utána adjuk hozzá a maradékot is.

Öntsük a krémet egy tálba, majd fedjük le fóliával. Tegyük a fagyasztóba 4-6 órára, míg el nem éri a kívánt állagot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon