Omlós tésztán mézédes töltelék: a barackos pite a nyár egyik nagy kedvence
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pite töltelékének nektarint vagy őszibarackot válassz, a szépséghibás barackok is tökéletesek lesznek.
Ha pite, szinte mindenki a nagyiféle almás verzióra gondol, pedig az omlós tészta más lédús gyümölccsel megtöltve is mennyei. Az egyik legfinomabb változatban édes barackszeletek sülnek krémesre, az első kóstolás után bárkit levesz a lábáról ez az isteni desszert.
A barackos pite készítésénél a türelem a legnagyobb erény. Mindig meg kell várni, hogy kihűljön, mivel könnyű, vajas a tésztája, ha melegen szeleteled, darabjaira esik. Szép aranybarnára kell sütni, minél tovább hagyod a sütőben, annál krémesebb lesz a gyümölcs, de azért vigyázz, nehogy megégjen a pite! A töltelék úgy lesz igazán finom, ha többfajta barack bújik meg a tészta alatt, a nektarin és az őszi mellé kajszit is csempészhetsz. Ha pedig hiányzik a ropogós elem, szórj 1-2 marék durvára vágott diót a töltelékre.
Cifrázd a tetejét!
Ha pitét készítesz, nyugodtan legyél kreatív! A tészta rácsozva is rákerülhet a töltelékre, de formákkal is kiszúrhatod, azokkal is beboríthatod a barackos réteget.
Barackos pite
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 25 dekagramm liszt
- 1 teáskanál porcukor
- 1 csipet só
- 25 dekagramm hideg vaj
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 darab tojás (kenéshez)
- vaj a forma kikenéséhez
Töltelék:
- 1 kilogramm nektarin
- 50 dekagramm őszibarack
- 10 dekagramm cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet a cukorral és a sóval keverjük össze, majd adjuk hozzá a hideg vajat és a hideg vizet, gyorsan dolgozzuk egybe, majd cipóalakra formázva csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Pihentetés után lisztezett felületen osszuk két részre a tésztát, majd az egyiket nyújtsuk ki a piteforma méretére (28 centiméter) igazítva, majd helyezzük a kivajazott formába. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd tegyük rá a tölteléket.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, tegyük rá a töltelékre rácsozva vagy egészben, a tészta tetejét késsel vagy villával szurkáljuk meg.
Felvert tojással kenjük meg a pitét, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-40 perc alatt süssük készre.
Töltelék:
A megmosott, kimagozott gyümölcsöket szeleteljük fel, forgassuk egybe a cukorral és keményítővel.
Fotó: Getty Images