Párperces, ropogós barackos táska otthon sütve – Friss gyümölcsből, leveles tésztával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár kissé időigényes otthon péksüteményeket gyártani, ráérős hétvégéken érdemes rászánni az időt, hétköznapokon pedig folyamodjunk trükkös megoldáshoz - leveles tésztából készüljön az édes finomság.
Az édes, foszlós tésztájú barackos párnát sokszor készítette régen a nagymamám, jobb szívvel engedett el az iskolába, kirándulásokra saját készítésű péksüteményekkel. Ezekből mindig rengeteget gyártott, helyettem is gondolt az iskolatársaimra, hogy nekik is jusson az ellenállhatatlan finomságból. Szóval, így visszagondolva nem csak nekem volt jó dolgom, mamám egy egész osztály elemózsiájáról képes volt gondoskodni.
A puha párnácskák az eredeti recept szerint kelt tésztából készülnek, amibe kerül egy kis reszelt citromhéj is, ettől nagyon kellemes íze lesz. A tészta tölteléke házi készítésű baracklekvár, amihez semmi sem fogható. Ha a mamaféle változatot készítem, az bizony időigényes, sajnos nem mindig fér bele a napomba, de mivel nagyon szeretem, muszáj volt gyorsabb megoldást találnom - a leveles tészta tökéletes alternatíva. Ha a baracknak szezonja van, lekvár helyett használhatunk frisset is tölteléknek, úgy is nagyon zamatos lesz a leveles finomság.
Barackos táska
Hozzávalók 4 személyre
- 1 csomag leveles tészta
- ízlés szerint baracklekvár/barack
- 1 darab tojás
- kevés liszt
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A leveles tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszőleges méretű téglalapokra vágjuk. A tészta közepére kanalazunk a lekvárból, vagy apróra darabolt barackot szórunk rá, majd a tészta széleit felvert tojással megkenjük, utána ráteszünk egy másik tésztalapot. A tojásnak köszönhetően összeragadnak, de azért az ujjunk vagy villa segítségével nyomkodjuk le a széleket. A tészta tetejét vágjuk be, majd kenjük meg tojással, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt süssük készre. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Getty Images