Illatos bazsalikomos csirke thai recept szerint: 20 percen belül az asztalra teheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amellett, hogy villámgyors, nagyon izgalmas és összetett az ízvilága, egyszerre csípős a chilinek, friss és aromás a bazsalikomnak köszönhetően.
Ha csak negyedórád van az ebédre vagy vacsorára, készítsd el ezt a thai bazsalikomos csirkét, amely előkészülettel együtt is 15-20 percen belül kész van. Igaz, egy-két különlegesebb alapanyagra is szükséged lesz, de ha gyakran készítesz ázsiai ételt, biztosan van otthon szójaszószod és halszószod, de ha nincs, akkor is könnyedén beszerezhetők, akár hipermarketben is.
A thai bazsalikomos csirke, avagy a gai pad krapow lényege a zöldfűszer mellett a chili, ne sajnáld belőle a friss paprikát. Ha szeretnéd enyhíteni a csípősségét, vágd ki az erezetét és a magokat. Az eredeti recept thai bazsalikomot használ, de nyugodtan lecserélheted az olasz változatra is, esetleg keverj mellé egy kevés mentát is, hogy pótold a hiányzó aromát.
Bazsalikomos csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 3 ek olaj
- 3 db piros chilipaprika
- 2 db salottahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált csirkehús
- 1 ek cukor
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 80 ml víz
- 1 csokor bazsalikom
- opcionális menta
Elkészítés:
Ha nem szeretnénk nagyon csípősre készíteni az ételt, szedjük ki a chili magjait és erezetét. Ehhez a feladathoz húzzunk kesztyűt. A megtisztított chiliket vágjuk vékony karikárka. Ha nem annyira csípős a chili, nyugodtan mehet bele 3, de ízlés szerint is adagolható.
A hagymát hámozzuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A fokhagymát szintén.
Egy wokban vagy mélyebb serpenyőben forrósítsunk olajat nagy lángon. Dobjuk rá a hagymát, chilit, fokhagymát. 1-2 perc pirítás után mehet rá a darált csirkehús, szedjük szét kisebb darabokra a fakanál segítségével. 2-3 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a cukrot, a szójaszószt és a halszószt. Keverjünk mindent alaposan össze, majd mehet rá a víz is. Ahogy elpárolgott a víz, mehet rá a levelekre szedett bazsalikom is, keverjük bele, míg megfonnyad.
Rögtön tálaljuk, rizzsel tökéletes lesz.
Fotó: Getty Images