A legegyszerűbb joghurtos bögrés süti alapreceptje – Nagyon könnyen variálható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell mérleg, sem ügyesség ehhez a süteményhez, és bármivel fel lehet dobni, ami akad a kamrában, hűtőben.
Ez az a sütemény, amit a gyerekek körülbelül három éves koruktól - felügyelet mellett - teljesen önállóan el tudnak készíteni. Ennek fényében érdemes megemlíteni azokat a felnőtteket, akik máskülönben sosem sütnek-főznek, számukra is ideális ez a recept.
Eredetileg az a koncepció, hogy a joghurtos doboz, amivel sütjük a süteményt, maga a mérce. Miután a joghurtot a tálba öntöttük, minden mást a poharával mérünk ki. Mindegy tehát, hogy a joghurtos pohár 125 grammos vagy 150, esetleg 200, a lényeg, hogy a poharat használjuk, akkor jók lesznek az arányok.
Variációs lehetőségek
- Ha a lisztből két evőkanálnyit cukrozatlan kakaóporra cserélünk.
- Ha a lisztből egy bögrényit darált mákra, darált dióra, mandulára, esetleg kókuszreszelékre cserélünk.
- Ha keverünk bele fagyasztott bogyós gyümölcsöt, darabolt csokoládét, diót, mogyorót, meggyet, mazsolát.
Joghurtos sütemény
Hozzávalók 6 szelethez
- 1 bögre joghurt
- 2 bögre cukor
- 2 darab tojás
- 3 bögre liszt
- 1 bögre olaj
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 bögre gyümölcs (opcionális)
Elkészítés:
A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a joghurtot, majd ugyanazzal a pohárral mérve a cukrot, olajat, lisztet, sütőport. Mindent simára keverünk, ha szeretnénk, szórunk bele apróra vágott gyümölcsöt, csokoládét, aszalt gyümölcsöt, magot vagy amit épp találunk.
Egy szögletes tűzálló tálat, esetleg tortaformát kiolajozunk, majd beleöntjük a masszát. 170 fokosra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt sütjük meg - minél laposabb a forma, annál gyorsabban fog megsülni, érdemes figyelni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors