Ropogós tésztában sült virslimúmia: ínyenc hot dog halloweenre
A virslimúmiák a halloweenpartik kedvencei lehetnek. Leveles tésztával egyszerűek, viccesek, és jól mutatnak az asztalon.
Bár itthon még mindig nem annyira népszerű a halloween, mint Amerikában, egyre többen faragnak tököt és sütnek jópofa vagy épp ijesztő sütiket október végén. Ha te is ebbe a táborba tartozol, de még nem találtad meg álmaid halloweeni sütijét, akkor most segítünk egy kicsit.
Az eredeti receptet egy szuper amerikai gasztroblogon találtam, és nem sokat változtattam rajta, hiszen ott tudják igazán, hogyan kell isteni, mégis látványos halloweeni sütiket készíteni. Ahhoz, hogy realisztikus legyen, ne csak egyenes rudakat sodorj a tésztából, formázd meg az ujjperceket, a ráncokat, a körmöt. Utóbbihoz blansírozott, de héjas mandulát is használhatsz.
Ha igazán ijesztő ujjakat készítenél, piros dzsemmel ragaszd oda a mandulát, de olvasztott csokival is dolgozhatsz, az is ugyanúgy működik.
Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a kétféle cukorral. Utána keverjük bele a tojást és a kétféle kivonatot. Ha egynemű az alap, szitáljuk bele a lisztet és a sót, forgassuk bele. Ha összeállt a tészta, fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Vegyük ki a hűtőből a tészta negyedét. Formázzunk belőle rudakat, kb. akkorákat, mint a mutatóujjunk, de annál lehet picit vastagabb. Az ujjak tetejére tegyünk egy mandulát, nyomjuk bele a tésztába, hogy ott maradjon. Hogy realisztikusabb legyen az ujj, picit nyomjuk be a tészta oldalait, hogy ujjperceket képezzünk. Ezek köré készítsünk „ráncokat”, egy éles késsel óvatosan csíkozzuk be. Az elkészült ujjakat tegyük az előkészített tepsire. Járjunk el így a maradék tésztával is.
Toljuk őket a sütőbe 18-20 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz.
A mandulákat szedjük le az ujjak tetejéről, a helyükre kenjünk piros dzsemet, majd ragasszuk rá vissza őket. Hagyjuk picit, hogy a dzsem is megkössön, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu