Tökfaragás szakszerűen: profi tippeket kaptunk, hogy lesz sokáig mutatós a halloweeni töklámpás

tökfaragás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itthon is egyre nagyobb divat a halloween, bár a jelmezek és az édességgyűjtés nem annyira terjedt el, a töklámpás egyre több családban díszíti a bejárati ajtó lépcsőjét.

Ha igazán szép és ami még fontosabb, tartós töklámpást készítenél, nem mindegy, milyen technikával és eszközökkel dolgozol. Egy-két apró trükkel gyönyörű lesz a dekoráció, ehhez adunk most egy kis segítséget.

Zombori Szimonettáról, Sisiről már korábban is írtunk az oldalon, a magyar ételszobrász sikert sikerre halmoz, már saját webshoppal is büszkélkedhet, de az Instagram-oldalát is érdemes végigpörgetni. Most a tökfaragás rejtelmeibe avatott be minket, érdemes megfogadni a tanácsait, hogy sokáig gyönyörködhess az elkészült művedben.

tökfaragás4

Előkészületek

Tervezés

Érdemes előre átgondolni, mit szeretnél faragni, tervezd meg, mi hova kerül majd. A mintától függ, hogy melyik az ideális méretű, formájú tök az adott terv megvalósításához. Akár rajzold meg előre egy lapon a választott formát, gondold át, hogyan fog elhelyezkedni a tök felületén.

Szerszámok

Mielőtt nekivágsz a tökfaragásnak, készítsd elő a szerszámokat, amelyekre majd szükséged lesz. Keress elő egy filcet vagy tollat, amivel majd a mintát rajzolod fel. A legfontosabb pedig maga a faragó szerszám, mindenképpen recés eszközt válassz, mert úgy sokkal könnyebb lesz a forma kialakítása.

tökfaragás5

Tökfaragás lépésről lépésre

Első lépés: alaposan tisztítsd meg a tököt a szennyeződésektől, sártól. Ha ezzel megvagy, válaszd ki a legszebb, sérülésmentes oldalát, amit majd faragni fogsz.

Második lépés: a már kigondolt dizájnt most kell felrajzolnod a tökre. Ehhez egy golyóstollat is használhatsz, de alkoholos filctollat is. Ha marad a tökön a faragás után filcnyom, akkor körömlakklemosóval könnyen el tudod távolítani. 

tökfaragás2

Harmadik lépés: vágj lyukat a tökbe. Ezt megteheted a csuma körül is, de a töklámpásod tovább friss marad, ha az alján vágod be és épen hagyod a tetejét.

Negyedik lépés: jöhet a kibelezés. Az összes magot és belső, szálas részt távolítsd el.

tökfaragás3

Ötödik lépés: a forma kialakítása. Egy recés késsel vagy tökfaragásra szánt mini fűrésszel tudod szépen kivágni a szemet, szájat, orrot vagy a választott mintát. Ügyelj arra, hogy mindig magadtól távolodó mozdulatokkal faragj és sohase magad felé, mert könnyen megcsúszhat a kés, megvághatod magadat.

Hatodik lépés: a világítás. Ha szépen kifaragtad a tököt, akkor jöhet a megvilágítás. Ehhez használhatsz mécsest vagy gyertyát, de akkor figyelj rá, hogy a gyertya kapjon elég oxigént, mert amúgy elalszik majd a láng, ha nagyon kicsi lyukak vannak a tökön, ráadásul még a tökfedőt is visszahelyezed. Talán a legjobb választás, ha LED-lámpát használsz (ami elemmel működik), szépen bevilágítja a tököt, mi több, nem is tűzveszélyes. 

tökfaragás6

Tipp, hogy tartós legyen

Hogy tovább maradjon friss, citromos vízzel érdemes permetezni a tököt, tartósabb lesz, ha minden este fújsz rá egy keveset. 

Fotók: Zombori Szimonetta

Ezt is szeretjük