A brokkoli-terv, avagy hogyan etessük meg a családdal, ami egészséges, de fúj?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cím miatt előre is elnézést kérek a brokkolirajongóktól. Én magam nagyon kedvelem, de a gyerekeim és a férjem már attól is kiborulnak, ha csak megérzik az illatát. Pedig a brokkoli remek alapanyag, amit kár lenne veszni hagyni.
Ez az írás mindenekelőtt azoknak szól, akik hasonló cipőben járnak. Azaz elszántan küzdenek azért, hogy a család jól táplált legyen, a család pedig köszöni szépen, nem kér belőle. Mármint a tápláló étkekből. Jelen esetben a brokkoliból.
Miért olyan jó a brokkoli?
A brokkoli olyan egészséges, hogy ezen kéne tartani az aprónépet. Vagy legalábbis adni nekik, amikor csak lehet. A brokkoli ugyanis tartalmaz béta-karotint, folsavat, C-vitamint, de jelentős B-1, B2-, B3-vitamin, valamint kalcium- és vastartalma is. Ha ez mind nem lenne elegendő, a brokkoli tartalmaz egy rafanin nevű vegyületet, mely antibiotikus hatással bír, így hatékonyan védi szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól. Továbbá a brokkoli védi a szívünket, a pajzsmirigyünket, a csontjainkat, fogainkat és immunerősítő hatással is bír.
Nem is kell tovább ragozni a dolgot. A brokkoli az egyik legjobb dolog a világon. De ha a család utálja, akkor nincs mit tenni. Vagy mégis? Ravasz módon el kell rejteni az ételben. Amikor azt mondom ravasz, akkor tényleg komolyan gondolom. A panír nálunk nem segít, a sajt se. Ahogy a kétévesem mondja, a bukkini - a brokkoli és a cukkini összedolgozásából született a szó, de csak a brokkolira utal - fúj. Ennyi.
De hogy valami értelme is legyen ennek a történetnek, hozok egy ravasz receptet a brokkoligyűlölet feloldására. Egy finom főzeléket, melyben a brokkoli megszűnik brokkoli lenni. Se az íze, se az illata nem érezhető. Az ultrakritikus törpéim szerint mennyei.
Brokkolis spenótfőzelék
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 fej brokkoli
- 50 dekagramm spenót
- 5 evőkanál kókuszzsír
- 5 dekagramm tönkölybúzaliszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 deciliter zöldségalaplé
- 2 deciliter tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint citromlé
Elkészítés:
Fotó: Getty Images