Roppanós brokkoli gazdag sajtmártásban: sütőben sül tökéletesre

brokkolitepsibencover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fogás előző nap összeállítható, másnap ebéd vagy vacsi előtt csak be kell tolni a sütőbe, röpke 30 perc múlva pedig már ehetünk is.

A mamám imádta az egyszerű, könnyen összeállítható, tepsiben vagy jénaiban készült fogásokat. A brokkoliból rakottast készített, amit mindig köretként tálalt, a tetejére gyakran fűszeres zsemlemorzsát szórt, amit kevés olvasztott vajjal kevert össze.

A szósz, amivel nyakon öntjük a brokkolit, mamám receptje alapján készül, zöldségalaplével kell felönteni - én vízzel és házi ételízesítő kockával szoktam pótolni, ha nincs a fagyasztóban alaplé -, majd krémsajttal kell gazdagítani.

A sütőben sült fogást akár vegyes zöldségekből is elkészíthetjük, az egyik fej brokkolit cseréljük karfiolra, ha van otthon párolóbetétünk, a zöldségeket 4-5 percig pároljuk, csak addig, amíg szép fényesek lesznek a rózsák. Sajtnak Monterey Jacket, cheddart vagy parmezánt válasszunk.

Brokkoli sajtmártásban

brokkolitepsibenct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 fej brokkoli
  • 6 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 400 milliliter víz/alaplé
  • 125 gramm krémsajt
  • 1 csipet
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • 20 dekagramm Monterey Jack sajt
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg, majd pároljuk 4-5 percig.

A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát aprítsuk össze.

Vegyünk elő egy serpenyőt, tegyünk bele 6 evőkanál vajat, a hagymát és a fokhagymát 4-5 percig dinszteljük rajta, majd mehet rá a liszt. Körülbelül egy percig kevergessük, majd öntsük fel vízzel és házi ételízesítő kockával/vagy alaplével, és alaposan keverjük össze.

Körülbelül 3-4 perc múlva a szobahőmérsékletű krémsajt is az edénybe kerül, sima állagúra keverjük. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük.

A sajtot reszeljük le.

A brokkoli egy részét öntsük egy edény vagy tepsi aljára, ezután a szószból, majd a sajtból tegyünk rá, ezt a rétegezést addig ismételjük, míg elfogynak az alapanyagok. Arra azért figyeljünk, hogy a rakottas legtetejére bőven jusson sajt!

180 fokos légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük