Aranybarna lapcsánka mustárral dúsítva: így készítve fantasztikus
A lapcsánka az egyik legegyszerűbb étek, mely szerénysége ellenére nagyon finom. Az aranybarnára sült krumpliropogós egy kis extrától lesz igazán ízletes.
A krumpliból rengetegféle ötletes finomság készülhet: az egyik nagy kedvenc a röszti vagy a lapcsánka, mely a jól megszokott recept helyett más változatban is kipróbálható. Nemrégiben egy régi receptes füzetben bukkantam egy különleges fajtára, mely nagyon finom és laktató: teljesen máshogy készül, mint a hagyományos röszti, nyers reszelt burgonya helyett főttet pürésítenek. Ebben a masszában pedig sok finomság helyet kap, köztük a pirult szalonnakockák.
A krumplitallérokat serpenyőben, kevés olajon pirítottam, de forró levegős sütőben és sütőbe tolva is készülhet a finomság. Ha sütőben készítenéd, akkor a rösztit sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőpapírt kend meg kevés olajjal, majd a tallérokra is kerülhet leheletnyi zsiradék. Ezután told 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd szép aranybarnára, félidőnél fordítsd meg az érméket.
A burgonyát alaposan mossuk meg, majd bő, sós vízben, héjával együtt főzzük puhára. Ezután hűtsük ki, majd pucoljuk meg és krumplinyomóval zúzzuk szét a burgonyát.
A burgonyapüréhez keverjük hozzá a sót, borsot, szerecsendiót, étkezési keményítőt és a tojást.
A szalonnát vágjuk apró kockákra, majd saját zsírján pirítsuk le. (Ha szükséges, kevés zsiradékot tehetünk a szalonna alá.) A lepirult szalonnát hűtsük ki, majd keverjük a burgonyás masszához. Ezután dolgozzuk egybe, ha szükséges, 1-2 evőkanál lisztet is adjunk hozzá.
A begyúrt tésztából formázzunk hengert, majd vágjunk belőle 2 cm vastag szeleteket. A szeletekből formázzunk pogácsákat, amelyeket forgassunk meg lisztben. Ezután serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, a tallérokat süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors