Aranybarnára sült, sváb burgonyaröszti: szalonna gazdagítja a masszát
Az aranybarna burgonyatallér elképesztően finom, kínálhatod salátával vagy valamilyen mártogatóssal.
A krumpliból rengetegféle ötletes finomság készülhet: az egyik nagy kedvenc a röszti vagy a lapcsánka, mely a jól megszokott recept helyett más változatban is kipróbálható. Nemrégiben egy régi receptes füzetben bukkantam egy különleges fajtára, mely nagyon finom és laktató: teljesen máshogy készül, mint a hagyományos röszti, nyers reszelt burgonya helyett főttet pürésítenek. Ebben a masszában pedig sok finomság helyet kap, köztük a pirult szalonnakockák.
Így is lehet!
A krumplitallérokat serpenyőben, kevés olajon pirítottam, de forró levegős sütőben és sütőbe tolva is készülhet a finomság. Ha sütőben készítenéd, akkor a rösztit sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. A sütőpapírt kend meg kevés olajjal, majd a tallérokra is kerülhet leheletnyi zsiradék. Ezután told 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süsd szép aranybarnára, félidőnél fordítsd meg az érméket.
Sváb burgonyaröszti
Hozzávalók 4 személyre
- 70 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 darab tojás
- 10 dkg szalonna
- zsír vagy olaj (opcionális) szükség szerint
- kevés liszt a masszához (opcionális)
- kevés liszt a forgatáshoz
- olaj a sütéshez szükség szerint
Elkészítés:
A burgonyát alaposan mossuk meg, majd bő, sós vízben, héjával együtt főzzük puhára. Ezután hűtsük ki, majd pucoljuk meg és krumplinyomóval zúzzuk szét a burgonyát.
A burgonyapüréhez keverjük hozzá a sót, borsot, szerecsendiót, étkezési keményítőt és a tojást.
A szalonnát vágjuk apró kockákra, majd saját zsírján pirítsuk le. (Ha szükséges, kevés zsiradékot tehetünk a szalonna alá.) A lepirult szalonnát hűtsük ki, majd keverjük a burgonyás masszához. Ezután dolgozzuk egybe, ha szükséges, 1-2 evőkanál lisztet is adjunk hozzá.
A begyúrt tésztából formázzunk hengert, majd vágjunk belőle 2 cm vastag szeleteket. A szeletekből formázzunk pogácsákat, amelyeket forgassunk meg lisztben. Ezután serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, a tallérokat süssük szép aranybarnára.
-
2024-05-01 07:32:01
-
2024-04-23 08:52:01
-
2024-03-18 08:52:02
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!