Ételízesítő kocka házilag: így készíts adalékanyag-mentes alaplevet

élcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Drága nagymamám szerette, ha a kamrája tele volt és sok finomság lapult benne, amikből terülj-terülj asztalkámat tudott varázsolni a család nagy örömére. Nagyon kedvelte a különleges fűszereket, bátran bánt velük, a polcán nem vetette meg az úgynevezett ételízesítő kockákat sem, de csak nagy ritkán nyúlt hozzájuk.

Bőven akadnak olyan receptek, amelyekbe kell egy kis plusz, nem elég a szeretet és az izgalmas ízek kombinációja, kell egy titkos összetevő, valami, ami emel a fogás összhatásán. Ilyen az alaplé, ami rengeteg ételnek tesz jót, például a rizottó lelke is. Alaplé azonban nincs mindig kéznél - ilyenkor jön jól a villámmegoldás, vagyis a kész ételízesítő kocka.

A választék gazdag, lehet ma már kapni adalékanyag-mentes ízfokozókat, zöldséges, húsos verziókat, sokan mégsem főznek velük szívesen, ahogyan az én mamám sem tette. Ma már tudom, miért csak dísz volt a kamrájában a leveskocka, ha kellett valamihez, elkészítette saját maga, és a házi, természetes ízfokozókkal emelt főztje színvonalán.

Friss zöldségek, egy serpenyő és egy konyhai robotgép lesz segítségünkre a kockák előállításánál. Megéri kipróbálni, mert utána ez lesz az új titkos fegyveretek a konyhában, ha ételízesítésről van szó.

Házi ételízesítő kocka

ételízesitőkockact

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 darab cukkini
  • 1 darab angolzeller
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb méretű burgonya
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Kapjunk elő egy serpenyőt, a megtisztított, apróra vágott zöldségeket tegyük bele. Mérjünk a serpenyőbe egy evőkanál olajat, majd közepes lángon, gyakran kevergetve dinszteljük a zöldségeket. 10 perc után mehet a zöldségekre a só, majd alapos keverés után addig hagyjuk a tűzhelyen a serpenyőt, amíg a víz - amit a zöldség kiengedett magából - el nem fő.

A kellően összeesett zöldségeket robotgépbe kanalazzuk, és püréállagúra daráljuk.

A zöldségpürét visszakanalazzuk a serpenyőbe, 5 percig alacsony láng felett kevergetjük. Ezután vegyünk elő egy tányért, tegyünk rá sütőpapírt, a pürét kanalazzuk a papírra, majd egy evőkanál segítségével formázzunk belőle téglalapot. Tegyük 12 órára a fagyasztóba. A keményre fagyott tömböt vágjuk kis kockákra, egy ilyen adagból 12 darab lesz. Pár hétig hűtőben tárolhatjuk az ételízesítő kockákat.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük