![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ételízesítő kocka házilag: így készíts adalékanyag-mentes alaplevet
![élcov](https://kep.index.hu/1/0/3050/30501/305019/30501925_2341863_dfad388a452610db6cc5de460f5daec4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Drága nagymamám szerette, ha a kamrája tele volt és sok finomság lapult benne, amikből terülj-terülj asztalkámat tudott varázsolni a család nagy örömére. Nagyon kedvelte a különleges fűszereket, bátran bánt velük, a polcán nem vetette meg az úgynevezett ételízesítő kockákat sem, de csak nagy ritkán nyúlt hozzájuk.
Bőven akadnak olyan receptek, amelyekbe kell egy kis plusz, nem elég a szeretet és az izgalmas ízek kombinációja, kell egy titkos összetevő, valami, ami emel a fogás összhatásán. Ilyen az alaplé, ami rengeteg ételnek tesz jót, például a rizottó lelke is. Alaplé azonban nincs mindig kéznél - ilyenkor jön jól a villámmegoldás, vagyis a kész ételízesítő kocka.
A választék gazdag, lehet ma már kapni adalékanyag-mentes ízfokozókat, zöldséges, húsos verziókat, sokan mégsem főznek velük szívesen, ahogyan az én mamám sem tette. Ma már tudom, miért csak dísz volt a kamrájában a leveskocka, ha kellett valamihez, elkészítette saját maga, és a házi, természetes ízfokozókkal emelt főztje színvonalán.
Friss zöldségek, egy serpenyő és egy konyhai robotgép lesz segítségünkre a kockák előállításánál. Megéri kipróbálni, mert utána ez lesz az új titkos fegyveretek a konyhában, ha ételízesítésről van szó.
Házi ételízesítő kocka
![ételízesitőkockact](https://kep.index.hu/1/0/3050/30502/305022/30502207_f934fbf18828e27530648ac99dd8aada_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 darab cukkini
- 1 darab angolzeller
- 2 darab sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kisebb méretű burgonya
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Kapjunk elő egy serpenyőt, a megtisztított, apróra vágott zöldségeket tegyük bele. Mérjünk a serpenyőbe egy evőkanál olajat, majd közepes lángon, gyakran kevergetve dinszteljük a zöldségeket. 10 perc után mehet a zöldségekre a só, majd alapos keverés után addig hagyjuk a tűzhelyen a serpenyőt, amíg a víz - amit a zöldség kiengedett magából - el nem fő.
A kellően összeesett zöldségeket robotgépbe kanalazzuk, és püréállagúra daráljuk.
A zöldségpürét visszakanalazzuk a serpenyőbe, 5 percig alacsony láng felett kevergetjük. Ezután vegyünk elő egy tányért, tegyünk rá sütőpapírt, a pürét kanalazzuk a papírra, majd egy evőkanál segítségével formázzunk belőle téglalapot. Tegyük 12 órára a fagyasztóba. A keményre fagyott tömböt vágjuk kis kockákra, egy ilyen adagból 12 darab lesz. Pár hétig hűtőben tárolhatjuk az ételízesítő kockákat.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!