
Izgalmas céklarelish: az édes-savanyú sokoldalúan használható

A céklarelish izgalmas finomság, kicsit olyan, mint a savanyúság, de a csatnihoz is lehet hasonlítani.
Az immunerősítő céklából rengetegféle ízletes csemegét lehet készíteni, az egyik legjobb a savanyúság, mely sültek mellé tökéletes választás. A hagyományos változat mellett érdemes felfedezni különlegesebb recepteket, ilyen ez a céklarelish, mely egyszerre édes és savanyú.
A céklát érdemes más zöldséggel vagy gyümölccsel párosítva üvegbe zárni. Jelen esetben hagyma kerül mellé, de almával is ki lehet próbálni, sültek mellé vagy szendvicsbe pakolva is isteni.
Tipp az elkészítéshez
- Ha céklával dolgozol, kötelező kesztyűt használni, mivel a színe befogja a kezet.
- A savanyú fűszerezésével érdemes kísérletezni. Jól áll neki a szegfűszeg, kömény, reszelt narancs héja, vagy fahéjjal is különlegesebbé varázsolhatod.
Céklarelish

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dl fehérborecet
- só és bors ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A céklafejet héjastól annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi, főzzük puhára (körülbelül 40-50 perc, de a cékla méretétől függően több is lehet), majd szűrjük le és tegyük félre hűlni.
Amikor a cékla teljesen kihűlt, pucoljuk meg, reszeljük le.
A megpucolt, felszeletelt hagymát és az ecetet tegyük lábasba, majd alacsony láng felett főzzük 8-10 percig. Ezután keverjük hozzá a céklát, sót, borsot, zúzott fokhagymát és a porcukrot. A céklát főzzük addig, amíg besűrűsödik, majd adagoljuk befőttesüvegekbe. Az édes savanyúság hűtőben 2-3 hétig tárolható.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!