
A 8 legfinomabb céklás recept: a sült céklától a muffinig
Az előételtől a desszertig komplett menüt összeállíthatsz a szuperegészséges, édeskés céklából. Ezeket a recepteket ne hagyd ki!
Az immunerősítő céklából rengetegféle ízletes csemegét lehet készíteni, az egyik legjobb a savanyúság, mely sültek mellé tökéletes választás. A hagyományos változat mellett érdemes felfedezni különlegesebb recepteket, ilyen ez a céklarelish, mely egyszerre édes és savanyú.
A céklát érdemes más zöldséggel vagy gyümölccsel párosítva üvegbe zárni. Jelen esetben hagyma kerül mellé, de almával is ki lehet próbálni, sültek mellé vagy szendvicsbe pakolva is isteni.
A céklafejet héjastól annyi vízben tegyük fel főni, amennyi ellepi, főzzük puhára (körülbelül 40-50 perc, de a cékla méretétől függően több is lehet), majd szűrjük le és tegyük félre hűlni.
Amikor a cékla teljesen kihűlt, pucoljuk meg, reszeljük le.
A megpucolt, felszeletelt hagymát és az ecetet tegyük lábasba, majd alacsony láng felett főzzük 8-10 percig. Ezután keverjük hozzá a céklát, sót, borsot, zúzott fokhagymát és a porcukrot. A céklát főzzük addig, amíg besűrűsödik, majd adagoljuk befőttesüvegekbe. Az édes savanyúság hűtőben 2-3 hétig tárolható.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu