Cézár-saláta szardellás öntettel: nem az eredeti, de az egyik legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Cézár-saláta néven fut itthon szinte minden, amiben van pirított kenyérkocka
Általában jégsalátából készül, ami a legszomorúbb diétás termék a világon, fogyókúrák megrontója, íztelen, jellegtelen. Az eredeti Cézár nem ilyen, persze nem is egészen olyan, mint ahogy én készítem, de ez legalább finom.
A Cézár-saláta akkor kezdődik, amikor nagy ritkán szembejön velem valahol egy fej római saláta. A rómait onnan lehet felismerni, hogy sötétebb zöldek a levelei és hosszúkás, mint a kínai kel.
Minőségi alapanyagok
Kell még a salátához jó minőségű kenyérből készült kruton. Az eredeti recepthez ezen kívül már csak parmezánra és egy tojásból, szardellából készült öntetre van szükség. Ez utóbbit készítsétek frissen kevert majonézből, az utánozhatatlan, vagy ha erre nincs idő, jobb minőségű majonézt válasszatok hozzá.
Főétel is egyben
Csirkemell nincs az igazi Cézárban, ebben viszont van, mert így szeretjük. Azért is praktikus ez ebben az összeállításban, mert így komplett főétel a saláta, nem kell már hozzá semmi más. A kruton és a csirke egyetlen tepsiben, egyszerre készül, így a saláta nagy része előre elkészíthető, remek gyors vacsora vagy munkahelyi ebéd lehet.
Cézár-saláta csirkével
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej római saláta
- 1 darab csirkemell
- 4 szelet kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál majonéz
- 1 darab citrom
- ízlés szerint só, bors
- 3 darab szardella
- 1 teáskanál mustár
- 2 marék parmezán
Elkészítés:
A csirkemelleket felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítom, majd átteszem a sütőlapra a kenyérkockák mellé, és betolom az egészet, együtt a sütőbe.
Közben a majonézből, szardellából, sóból, borsból, mustárból és citromléből öntetet készítek a salátához.
Amikor a hús átsült, a kenyérkockák pedig aranyszínűre pirultak, kiveszem a tepsit a sütőből. A csirkemellet felszeletelem, a salátára helyezem, megszórom a kenyérkockákkal, meglocsolom az öntettel, végül pedig parmezánforgácsokat szórok rá.
Fotó: Ács Bori/Sóbors