Különleges citrom-tart: omlós linzertészta, savanykás citromkrém
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden egyes citromos sütemény után rájövök, hogy még mindig van hova fokozni az élvezeteket, attól függően, hogy milyen állagú és fajtájú süteménybe kerül a citrom, mindig kicsit más lesz a végeredmény.
A szeretett, savanykás gyümölcs krém, pontosabban curd formájában kerül a tartba, de nem csak maga a töltelék, a tészta is elképesztően finom.
A szép tészta trükkje
Nem mondom, hogy egyszerű és gyors az elkészítése, a tésztára időt kell szánni, de a legtöbb ideig igazából a pihentetés tart. A megformázott tartot azért kell hűtőbe tenni a formával együtt is, mert ha hideg a tészta, akkor nem fog sütés közben összemenni, szépen megőrzi majd a formáját.
A tészta és a krém is eláll
A begyúrt, folpackba csomagolt tészta 3 napig eláll a hűtőben, fagyasztóban akár egy hónapig is, úgyhogy jó előre elkészíthetjük. A krémet légmentesen zárt edényben 1 hétig tárolhatjuk a hűtőben, fagyasztóban pedig két hónapig. Felhasználás előtt vegyük ki őket a fagyóból, tegyük egy éjszakára a hűtőbe, hogy másnapra kiolvadjanak.
A tészta és a krém is univerzális
A tart tésztáját bármilyen ízesítésű édes krémhez elkészíthetjük, bármit tölthetünk bele, tökéletes alaprecept. Ugyanígy a citrom-curd is: ehetjük magában, kekszek mellé, tehetjük süteményekbe, de ajándékba is adhatjuk.
Citrom-tart
Hozzávalók 12 adaghoz
Tésztához
- 180 gramm liszt
- 55 gramm porcukor
- 0.25 teáskanál só
- 115 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Citromkrém
- 4 darab tojás + tojássárgája
- 150 gramm kristálycukor
- 1 evőkanál citromhéj
- 120 milliliter citromlé (frissen facsart)
- 2 evőkanál folyékony főzőtejszín
- 115 gramm vaj
Elkészítés:
Állítsuk össze a tésztát: a lisztet, cukrot és a sót keverjük össze. Dolgozzuk bele a hideg vajat konyhai robotgép segítségével. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, dolgozzuk jól össze, amíg már nem száraz, hanem összeáll homogén masszává.
Borítsuk ki egy enyhén lisztezett deszkára, formáljunk belőle gombócot. A labdát lapítsuk ki a kezünkkel vastag lemezre, majd csomagoljuk be folpackba, és tegyük a hűtőbe egy órára.
Vegyük ki a hűtőből, majd, mikor szobahőmérsékletű, tegyük lisztezett felületre, nyújtsunk belőle egy kb. 28 cm-es kört, majd helyezzük egy kivajazott 23 cm-es formába. A tészta túlnyúló széleit igazítsuk a forma oldalaihoz, egészen fedjük le a forma pereméig, ha kell, vágjuk le a felesleget. Takarjuk le folpackkal, majd tegyük a hűtőbe további 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Alufóliával fedjük be a tart széleit, hogy ne égjen majd meg a sütőben, a közepébe pedig tegyünk súlyt, száraz babot vagy nyers rizst. 20 percig süssük, nem baj, ha még picit nyers, a töltelékkel is sülni fog. Vegyük ki belőle a súlyt és szedjük le a fóliát. Tegyük vissza 5 percre sülni.
A citromkrém: egy hőálló tálban keverjük össze a tojásokat, cukrot, citromhéjat, citromlevet és tejszínt. Tegyük gyöngyöző vízfürdő fölé, addig főzzük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ha bevonja a fakanál hátulját, készen van.
A meleg krémet szűrjük át egy szitán, majd apró darabokban keverjük bele a vajat, hogy felolvadjon benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt a tésztába töltenénk.
Tegyük a krémet a tésztába, tegyük vissza körülbelül 5 percre a sütőbe, éppen csak, hogy picit megpiruljon a teteje. Készen is vagyunk.
Fotó: Getty Images