
Fanyar és szaftos áfonyás-citromos sütemény - Különleges, de mindenki szereti
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Cseresznyés muffin vaníliás tésztával: gyors gyümölcsös desszert

Villámgyors, isteni narancsos csirkefalatok: eteti magát, olyan finom

Gyereknapi kedvencek a lurkók örömére: pizza, spagetti és még 8 finomság

Csodaszép méteres kalács a nagyi füzetéből: így biztos a siker

Lepénykenyér-válogatás: a 7 legfinomabb receptet mutatjuk
Elméletileg én vagyok az, aki a fanyar és a savanyú édességeket eszi a családban, ebből a süteményből mégis alig tudtam kimenteni néhány falatot magamnak. Ez körülbelül mindent elárul arról, miért érdemes megsütni.
A recept kiindulási pontja Ottolenghi legújabb könyvének egyik süteménye. A nagyon menő izraeli-londoni séf mindig, de a Simple című kötetében különösen rá van kattanva a citromra, nagyon sokféleképpen használja ki annak fanyarságát, keserűségét és savanyúságát egyszerre. Áfonyával együtt tényleg a savanyú szájúak legnagyobb boldogsága ez a sütemény, de én el tudnám képzelni szezonban ribizlivel vagy fekete ribizlivel is.
A tészta itt mellékszereplő, ami összefogja a sok gyümölcsöt. Mivel nagyrészt mandulából áll, nagyon szaftos és omlós lesz az egész.
Az eredeti recept egyben süti meg a masszát, de én muffinformákba osztottam. A recept arányain is változtattam, több mandula és kevesebb vaj került bele. Mivel keverős sütemény, elég gyorsan megvan, és a jelek szerint nem csak a fanyar ízt kedvelők szeretik, szóval süssétek meg bátran édesszájúaknak is.
Áfonyás-citromos muffin mandulával

Hozzávalók 12 adaghoz
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál citromlé
- 3 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 150 gramm darált mandula
- 50 gramm liszt
- 150 gramm áfonya vagy más bogyós gyümölcs
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors