
Fanyar és szaftos áfonyás-citromos sütemény - Különleges, de mindenki szereti
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Caprese saláta másként: édes őszibarackkal készül a nyári előétel

Omlós mákos pite: olyan, mintha a nagyi sütötte volna

Gyors cukkinis-paradicsomos tészta: a nyár íze a tányéron

Tojással töltött Stefánia-szelet: másnap, hidegen is tökéletes

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke
Elméletileg én vagyok az, aki a fanyar és a savanyú édességeket eszi a családban, ebből a süteményből mégis alig tudtam kimenteni néhány falatot magamnak. Ez körülbelül mindent elárul arról, miért érdemes megsütni.
A recept kiindulási pontja Ottolenghi legújabb könyvének egyik süteménye. A nagyon menő izraeli-londoni séf mindig, de a Simple című kötetében különösen rá van kattanva a citromra, nagyon sokféleképpen használja ki annak fanyarságát, keserűségét és savanyúságát egyszerre. Áfonyával együtt tényleg a savanyú szájúak legnagyobb boldogsága ez a sütemény, de én el tudnám képzelni szezonban ribizlivel vagy fekete ribizlivel is.
A tészta itt mellékszereplő, ami összefogja a sok gyümölcsöt. Mivel nagyrészt mandulából áll, nagyon szaftos és omlós lesz az egész.
Az eredeti recept egyben süti meg a masszát, de én muffinformákba osztottam. A recept arányain is változtattam, több mandula és kevesebb vaj került bele. Mivel keverős sütemény, elég gyorsan megvan, és a jelek szerint nem csak a fanyar ízt kedvelők szeretik, szóval süssétek meg bátran édesszájúaknak is.
Áfonyás-citromos muffin mandulával

Hozzávalók 12 adaghoz
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál citromlé
- 3 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 150 gramm darált mandula
- 50 gramm liszt
- 150 gramm áfonya vagy más bogyós gyümölcs
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors