Citromos pácban érlelt sült csirkecombok: grillen és sütőben is megsütheted
A csirkecombokhoz remekül megy a fűszeres, citromos páclé. Legjobb, ha sütés előtt néhány órával bekened vele, és hagyod, hogy az ízek átjárják a húst.
Meleg időben sem kell mellőzni a laktató leveseket, de nem mindegy, miből készíted őket. Ez a citromos-kapros változat nagyon frissítő, miközben elképesztően tartalmas, bőven kiváltja a főételt.
Az ízesítés mellett az a különlegessége, hogy puhára főtt csirkemell és rizs képezi a levesbetétet, meg persze rengeteg zöldség. Gumós zeller helyett próbáld ki szárzellerrel, és szezonjában a zsenge borsó se hiányozzon belőle. Ha teheted, mindenképp friss kaporral dolgozz, szárítottal közel sem lesz az igazi.
A hús és a rizs is a levesben főnek, így átveszik, magukba szívják az ízeket, mennyei lesz a végeredmény, és mosogatnivaló is alig lesz utána.
A zöldségeket készítsük elő: a répát, hagymát, fokhagymát pucoljuk meg.
A répát vágjuk karikákra a szárzellerrel együtt, a vöröshagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
A csirkemellet, ha szükséges, tisztítsuk meg, ha nagyon vastag, vágjuk hosszában félbe.
Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a répát, zellert, vöröshagymát, 5-6 percig dinszteljük, míg nagyjából megpuhulnak. Adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1-2 perc után öntsük fel az alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk a levet, adjunk hozzá babérlevelet, majd tegyük bele az egész csirkemelleket.
Várjuk meg, míg a leves forrni kezd, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve, fedő alatt főzzük, míg a csirkemell átfő, nagyjából 20 percig.
Közben mossuk át alaposan a rizst, tegyük félre lecsöpögni.
Félidőnél tegyük a rizst is a levesbe, majd főzzük tovább 15-20 percig, míg a rizs megpuhul. Keverjük bele a borsót is.
Ha a csirke már elkészült, vegyük ki egy tányérra, két villa segítségével húzzuk szét szálakra. Tegyük vissza a húst a levesbe.
Keverjük bele a citromlevet, az összeaprított kaprot is, majd melegítsük össze.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu