Tartalmas, gyors kapros-citromos csirkeleves: puha rizs a levesbetét

csirkeleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű, minden jóval megpakolt leves főfogásként is megállja a helyét, a sok-sok zöldségtől lesz igazán finom.

Meleg időben sem kell mellőzni a laktató leveseket, de nem mindegy, miből készíted őket. Ez a citromos-kapros változat nagyon frissítő, miközben elképesztően tartalmas, bőven kiváltja a főételt. 

Az ízesítés mellett az a különlegessége, hogy puhára főtt csirkemell és rizs képezi a levesbetétet, meg persze rengeteg zöldség. Gumós zeller helyett próbáld ki szárzellerrel, és szezonjában a zsenge borsó se hiányozzon belőle. Ha teheted, mindenképp friss kaporral dolgozz, szárítottal közel sem lesz az igazi.

A hús és a rizs is a levesben főnek, így átveszik, magukba szívják az ízeket, mennyei lesz a végeredmény, és mosogatnivaló is alig lesz utána.

Citromos csirkeleves

csirkeleves

Hozzávalók 8 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 3 darab répa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 liter alaplé/víz
  • 2 darab babérlevél
  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 150 gramm rizs
  • 150 gramm zöldborsó
  • 2 darab citrom leve
  • 1 csokor kapor
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket készítsük elő: a répát, hagymát, fokhagymát pucoljuk meg.

A répát vágjuk karikákra a szárzellerrel együtt, a vöröshagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. 

A csirkemellet, ha szükséges, tisztítsuk meg, ha nagyon vastag, vágjuk hosszában félbe.

Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a répát, zellert, vöröshagymát, 5-6 percig dinszteljük, míg nagyjából megpuhulnak. Adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1-2 perc után öntsük fel az alaplével vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk a levet, adjunk hozzá babérlevelet, majd tegyük bele az egész csirkemelleket.

Várjuk meg, míg a leves forrni kezd, majd vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve, fedő alatt főzzük, míg a csirkemell átfő, nagyjából 20 percig. 

Közben mossuk át alaposan a rizst, tegyük félre lecsöpögni.

Félidőnél tegyük a rizst is a levesbe, majd főzzük tovább 15-20 percig, míg a rizs megpuhul. Keverjük bele a borsót is.

Ha a csirke már elkészült, vegyük ki egy tányérra, két villa segítségével húzzuk szét szálakra. Tegyük vissza a húst a levesbe. 

Keverjük bele a citromlevet, az összeaprított kaprot is, majd melegítsük össze. 

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük