Mennyei narancsos sült sajttorta: mascarpone a krém alapja
A lágy, mascarponés narancsos sült sajttorta igazi ünnepi hangulatú édesség.
Aki szereti a citromos süteményeket, az garantáltan imádni fogja ezt a nemcsak mutatós, de isteni finom édességet, amelyben a citrus fanyarsága mellett az édes eper dominál. A két gyümölcs tökéletesen működik együtt, kiegészítik egymást, legalább egyszer kötelező párba állítani őket.
A citromos krém vajas tésztán terül el, az omlós alap is megér egy misét. Bár szezonban friss, lédús, édes epret is használhatsz, én most lekvárral dolgoztam, amit viszont érdemes házilag elkészíteni. A dzsemmel könnyű dolgozni, kanalazz belőle kis adagokat a krémbe, az édes eperlekvár tökéletesen ellensúlyozza majd a citrom fanyarságát.
Bár lehet, hogy első ránézésre bonyolultnak tűnik, kezdők is bátran elkészíthetik ezt a sütit, nem lehet elrontani.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A puha vajat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sót. Szitáljuk bele a lisztet is, keverjük alaposan össze, dolgozzuk gombóccá.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit. Nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a széleire is jusson belőle, kb. 1 centi magas peremet képezzünk. Toljuk a sütőbe 13-15 percre, míg világosbarna színt nem kap.
Az epres-citromos réteghez keverjük össze a lisztet a cukorral. Adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát, a tojásokat, majd keverjük egyneművé. Öntsük a keveréket az elősütött tésztára. Egy kiskanállal tegyünk az eperdzsemből pöttyöket a citromos rétegbe úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
Toljuk a sütőbe 22-25 percre, míg a töltelék megszilárdul. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors