Mennyei citromos-epres szelet: omlós, vajas tészta az alapja

43109966 3290552 dfd31dfc214a3a2a4f5f703a231663c0 wm
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Citrom- és eperrajongók, figyelem! A két nagy kedvencet egy süteményben ötvöztük, fenomenális lett a végeredmény, érdemes kipróbálni.

Aki szereti a citromos süteményeket, az garantáltan imádni fogja ezt a nemcsak mutatós, de isteni finom édességet, amelyben a citrus fanyarsága mellett az édes eper dominál. A két gyümölcs tökéletesen működik együtt, kiegészítik egymást, legalább egyszer kötelező párba állítani őket.

A citromos krém vajas tésztán terül el, az omlós alap is megér egy misét. Bár szezonban friss, lédús, édes epret is használhatsz, én most lekvárral dolgoztam, amit viszont érdemes házilag elkészíteni. A dzsemmel könnyű dolgozni, kanalazz belőle kis adagokat a krémbe, az édes eperlekvár tökéletesen ellensúlyozza majd a citrom fanyarságát.

Bár lehet, hogy első ránézésre bonyolultnak tűnik, kezdők is bátran elkészíthetik ezt a sütit, nem lehet elrontani.

Citromos-epres szelet

süti

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta:

  • 220 gramm vaj (puha)
  • 100 gramm cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 280 gramm liszt

Epres-citromos réteg:

  • 250 gramm cukor
  • 70 gramm liszt
  • 6 darab tojás
  • 200 ml citromlé (frissen facsart)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 150 gramm eperlekvár
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A puha vajat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sót. Szitáljuk bele a lisztet is, keverjük alaposan össze, dolgozzuk gombóccá.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit. Nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a széleire is jusson belőle, kb. 1 centi magas peremet képezzünk. Toljuk a sütőbe 13-15 percre, míg világosbarna színt nem kap.

Az epres-citromos réteghez keverjük össze a lisztet a cukorral. Adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát, a tojásokat, majd keverjük egyneművé. Öntsük a keveréket az elősütött tésztára. Egy kiskanállal tegyünk az eperdzsemből pöttyöket a citromos rétegbe úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

Toljuk a sütőbe 22-25 percre, míg a töltelék megszilárdul. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon