
Mennyei citromos-epres szelet: omlós, vajas tészta az alapja

Citrom- és eperrajongók, figyelem! A két nagy kedvencet egy süteményben ötvöztük, fenomenális lett a végeredmény, érdemes kipróbálni.
Aki szereti a citromos süteményeket, az garantáltan imádni fogja ezt a nemcsak mutatós, de isteni finom édességet, amelyben a citrus fanyarsága mellett az édes eper dominál. A két gyümölcs tökéletesen működik együtt, kiegészítik egymást, legalább egyszer kötelező párba állítani őket.
A citromos krém vajas tésztán terül el, az omlós alap is megér egy misét. Bár szezonban friss, lédús, édes epret is használhatsz, én most lekvárral dolgoztam, amit viszont érdemes házilag elkészíteni. A dzsemmel könnyű dolgozni, kanalazz belőle kis adagokat a krémbe, az édes eperlekvár tökéletesen ellensúlyozza majd a citrom fanyarságát.
Bár lehet, hogy első ránézésre bonyolultnak tűnik, kezdők is bátran elkészíthetik ezt a sütit, nem lehet elrontani.
Citromos-epres szelet

Hozzávalók 24 szelethez
Tészta:
- 220 gramm vaj (puha)
- 100 gramm cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 280 gramm liszt
Epres-citromos réteg:
- 250 gramm cukor
- 70 gramm liszt
- 6 darab tojás
- 200 ml citromlé (frissen facsart)
- 1 tk vaníliakivonat
- 150 gramm eperlekvár
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A puha vajat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sót. Szitáljuk bele a lisztet is, keverjük alaposan össze, dolgozzuk gombóccá.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit. Nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy a széleire is jusson belőle, kb. 1 centi magas peremet képezzünk. Toljuk a sütőbe 13-15 percre, míg világosbarna színt nem kap.
Az epres-citromos réteghez keverjük össze a lisztet a cukorral. Adjuk hozzá a citromlevet, a vaníliát, a tojásokat, majd keverjük egyneművé. Öntsük a keveréket az elősütött tésztára. Egy kiskanállal tegyünk az eperdzsemből pöttyöket a citromos rétegbe úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
Toljuk a sütőbe 22-25 percre, míg a töltelék megszilárdul. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!