Puha csirkemell citromos-kakukkfüves szószban – Az ízek átjárják a húst
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kicsit fanyar citrom és a csirkemell nagyon jó párost alkotnak, a hús sem szárad ki a szószban.
A csirkemell fehérjében gazdag, sovány hús, ennek minden előnyével és hátrányával. A hátránya az, hogyha nem megfelelően sütöd, akkor kiszárad, és cipőtalp lesz belőle, viszont ha jól készíted, mennyei lesz.
A gyümölcs és a hús párosítása mindig jó ötlet, ezt az almával és sajttal töltött csirkemellet mindenképpen próbáld ki. A gyümölcsökből inkább a savanykásabbakat válaszd a húsokhoz, de az aszalványok is tökéletesek, ezt az aszalt sárgabarackkal töltöttet érdemes kipróbálnod, amelyhez mézes pácot is készíthetsz.
A savanykásabb vonalnál maradva, citrom mindig van kéznél, és a húshoz is nagyon jól illik. Ehhez a recepthez leveskocka is kell, vagy készíts házit, vagy tegyél bele kétszer annyi alaplevet, mint amennyi a receptben van. Nagyon finom szaftos lesz a hús az olívaolajos-citromos szósztól, és biztosan nem fog kiszáradni. Persze a sütési időre figyelj oda, hogy ne szárítsd ki.
Citromos-kakukkfüves szószban sült csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab csirkemellfilé
- 50 milliliter citromlé
- 50 milliliter csirkealaplé
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál mustár (dijoni)
- 1 evőkanál citromhéj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab leveskocka (bio)
- 1 teáskanál kakukkfű (őrölt)
- 1.5 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál só
- 0.5 evőkanál vaj
- 1 darab citrom (a díszítéshez)
Elkészítés:
A csirkemellfiléket vágjuk félbe.
Egy tálban keverjük össze a citromlevet, a csirkealaplevet, 2 evőkanál olívaolajat, a mustárt, a citrom lereszelt héját, az összenyomott fokhagymát, tegyük bele a leveskockát, és morzsoljuk bele a kakukkfüvet.
A lisztet és a sót keverjük össze egy tányéron, majd forgassuk meg benne a csirkemellszeleteket.
A maradék olajat és a vajat melegítsük össze egy serpenyőben, várjuk meg, amíg felforrósodik, és süssük a csirkemellek mindkét oldalát nagyjából 3-3 percig. Vegyük le a hőmérsékletet, és öntsük a citromos alaplevet a húsra. Takarjuk le, és hagyjuk 15-20 percet főni.
Vegyük le a gázról, és citromkarikákkal díszítsük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors