
Puha kuglóf citrommal a tésztájában – A citrusos máztól lesz igazán finom

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Selymes mandulaital házilag: ezt készítsd, ha nem ihatsz tehéntejet

Tejszínes, zöldséges rakott krumpli: vastag, nyúlós sajtréteggel az igazi

Sütés nélküli csokis desszertek: gyors nasik, amiket csak szeretni lehet

Spenótos csicseriborsó-fasírt: gyors ebéd friss zöldségekből

Ropogós KFC-csirke házilag: a bundája jó fűszeres
Igazi tavaszköszöntő sütemény ez a gyönyörű citrusos kuglóf, amely nemcsak isteni, hanem fel is frissít, üde színfoltja lesz akár az ünnepi asztalnak is.
Ha elegáns, mégis egyszerűen elkészíthető süteményt szeretnél sütni, akkor mindig jusson eszedbe a kuglóf. Csak egy forma kell hozzá, a tészta összeállítása szinte gyerekjáték, utána már csak a sütési időt kell kivárnod. Ha még elegánsabb külsőbe szeretnéd öltöztetni, akkor készíts rá mázat, ami szintén nem nagy munka, de még csinosabbá teszi ezt az amúgy is mutatós süteményt. Már csak egy kávé vagy tea hiányzik mellé, és kész a tökéletes délelőtti vagy délutáni desszert.
A citrom a frissesség gyümölcse, igaz, egész évben kapható, és gyakorlatilag mindenbe illik, a halas ételektől kezdve a teán át az egyszerű vizet is finomabbá teszi. Ha szereted a citrusos sütiket, akkor ezt a citromos-joghurtosat is próbáld ki, igazi egyszerű keverem-kavarom tésztája van. A kuglóf ünnepre is való, de mivel könnyen elkészíthető, bármikor meglepheted vele a családodat vagy a barátaidat. Ha szereted a citrusos vonalat, ezt a narancsos-mákosat is készítsd el.
Citromos kuglóf citrusmázzal

Hozzávalók 12 szelethez
Kuglóf:
- 4 darab tojás (L-es)
- 400 gramm liszt
- 250 gramm cukor
- 1 darab biocitrom héja
- 1 teáskanál sütőpor
- 1.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál só
- 200 milliliter tej
- 70 milliliter citromlé
- 200 milliliter olaj
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Máz:
- 100 gramm porcukor
- 1.5 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kuglófformát vékonyan olajozzunk ki, szórjuk meg liszttel, hogy mindenhol érje, és a maradékot szórjuk ki.
Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a citrom héját, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk hozzá a felvert tojást, a tejet, a citromlevet, a vaníliakivonatot, az olajat, és keverjük egyneművé. Ne keverjük túl.
Öntsük a tésztát a kuglófformába. Süssük tűpróbáig, 40-45 percig.
Tegyük egy rácsra hűlni, majd óvatos mozdulattal borítsuk ki a formából. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a mázat rákenjük.
Míg a kuglóf hűl, készítsük el a mázat.
A porcukrot és a citromlevet alaposan keverjük össze, majd kenjük a kihűlt süteményre. Hagyjuk 15 percet száradni, mielőtt felszeleteljük.
Fotó: Getty Images