Pillekönnyű joghurtos-citromos kevert sütemény: a mennyei finomság egyszerűen készül
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
A citrom kellemesen fanyar zamatában tündöklő sütemény puha és szaftos, öröm belőle minden falat.
Igazi tavaszváró sütemény, a citrom szerelmesei odáig lesznek érte, mivel a citrusféle háromféleképpen is érezteti magát. A finomság tésztája a joghurttól lesz puha és szaftos, a masszába citrom is kerül, azonban ha még tovább fokoznád az ízélményt, akkor sütés után mehet rá citromszirup, utána pedig mázzal is bevonhatod. Ha még mindig nem elég a citrus fanyarságából, tálalásnál citromos fagyit kínálj mellé.
Ha inkább az édes aromákat kedveled, akkor a szirup és a máz helyett procukorral tálald, a szeletek mellé pedig jó nagy adag tejszínhab kerüljön.
Az illatos desszert tökéletes vendégváró, készítsd el baráti vagy családi összejövetelek alkalmából, az biztos, hogy mindenkit el fogsz varázsolni, követelni fogják a receptet.
Le is fagyaszthatod
A sütemény légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten 3 napig tárolható, de hibernálhatod is a finomságot. Amennyiben fagyasztanád a maradékot, akkor a szeleteket egyenként csomagold fóliába, utána zacskózd, majd tedd hidegre. Ha szükséged van rá, csak kapd ki a mélyhűtőből, és szobahőmérsékleten várd meg, míg kiolvad.
Joghurtos-citromos kevert sütemény
Hozzávalók 4 személyre
Süti:
- 120 g vaj
- 200 g kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 darab tojás
- 3 darab citrom
- 200 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 130 g görög joghurt
- vaj a forma kikenéséhez
Citromszirup:
- 50 g cukor
- 2 evőkanál citromlé
Citromos máz:
- 120 g porcukor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 darab reszelt citromhéj (opcionális)
Elkészítés:
A puha vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a tojást és a citromok reszelt héját.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval, sütőporral, utána a citromos keverékkel dolgozzuk egybe.
A masszához a görög joghurtot és a citrom levét is adjuk hozzá (ízlés szerint adagoljuk, mennyire legyen fanyar), majd az egészet simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába.
A süteményt toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (25-35 perc).
Citromszirup:
A cukrot és a citromlevet tegyük mikrózható edénybe és tegyük 30 másodpercre a mikróba, addig melegítsük, amíg a cukor felolvad.
A kész süteményt szurkáljuk meg és csorgassuk rá a szirupot, szépen oszlassuk el rajta.
Citromos máz:
A máz hozzávalóit keverjük egybe, majd kenjük a sütemény tetejére, tálalásnál reszelt citromhéj is kerülhet a desszertre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!