Pillekönnyű joghurtos-citromos kevert sütemény: a mennyei finomság egyszerűen készül

ckcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citrom kellemesen fanyar zamatában tündöklő sütemény puha és szaftos, öröm belőle minden falat.

Igazi tavaszváró sütemény, a citrom szerelmesei odáig lesznek érte, mivel a citrusféle háromféleképpen is érezteti magát. A finomság tésztája a joghurttól lesz puha és szaftos, a masszába citrom is kerül, azonban ha még tovább fokoznád az ízélményt, akkor sütés után mehet rá citromszirup, utána pedig mázzal is bevonhatod. Ha még mindig nem elég a citrus fanyarságából, tálalásnál citromos fagyit kínálj mellé.

Ha inkább az édes aromákat kedveled, akkor a szirup és a máz helyett procukorral tálald, a szeletek mellé pedig jó nagy adag tejszínhab kerüljön.

Az illatos desszert tökéletes vendégváró, készítsd el baráti vagy családi összejövetelek alkalmából, az biztos, hogy mindenkit el fogsz varázsolni, követelni fogják a receptet.

Le is fagyaszthatod

A sütemény légmentesen lezárva, szobahőmérsékleten 3 napig tárolható, de hibernálhatod is a finomságot. Amennyiben fagyasztanád a maradékot, akkor a szeleteket egyenként csomagold fóliába, utána zacskózd, majd tedd hidegre. Ha szükséged van rá, csak kapd ki a mélyhűtőből, és szobahőmérsékleten várd meg, míg kiolvad.

Joghurtos-citromos kevert sütemény

cksct

Hozzávalók 4 személyre

Süti:

  • 120 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 darab tojás
  • 3 darab citrom
  • 200 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 130 g görög joghurt
  • vaj a forma kikenéséhez

Citromszirup:

  • 50 g cukor
  • 2 evőkanál citromlé

Citromos máz:

  • 120 g porcukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 darab reszelt citromhéj (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a tojást és a citromok reszelt héját.

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval, sütőporral, utána a citromos keverékkel dolgozzuk egybe.

A masszához a görög joghurtot és a citrom levét is adjuk hozzá (ízlés szerint adagoljuk, mennyire legyen fanyar), majd az egészet simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába.

A süteményt toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (25-35 perc).

Citromszirup:

A cukrot és a citromlevet tegyük mikrózható edénybe és tegyük 30 másodpercre a mikróba, addig melegítsük, amíg a cukor felolvad.

A kész süteményt szurkáljuk meg és csorgassuk rá a szirupot, szépen oszlassuk el rajta.

Citromos máz:

A máz hozzávalóit keverjük egybe, majd kenjük a sütemény tetejére, tálalásnál reszelt citromhéj is kerülhet a desszertre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük