Puha citromos kuglóf mázzal bevonva – Egyszerű, mégis mutatós desszert
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Szaftos citromos kuglóf, az egyszerű süti tésztája napokig megőrzi puhaságát egy leleményes megoldásnak köszönhetően.
Csupa citrom ez a kuglóf: a kevert tésztában érezni fogjuk a citrom kellemes, fanyar ízét, mivel 1 darab citrom reszelt héja és leve kerül bele, a fehér máz porcukorból és frissen facsart citromléből készül, díszítésnek pedig reszelt héj kerülhet a kuglófra.
A tészta így marad napokig puha
Sok múlik a tárolásán, éppen ezért zárt tetejű tortaformában érdemes eltenni a kuglófot, így sokáig meg fogja őrizni puhaságát, de más módszer is létezik.
Miután a kuglóf megsült, szurkáljuk meg hurkapálcikával a tésztát, majd keverjünk össze citromlevet és cukrot, és ezt a citromos keveréket ecset segítségével kenjünk a tésztára, ügyeljünk rá, hogy ahol megszurkáltuk, oda bőven kerüljön belőle, így a belsejét is átjárja a lé. Ez a módszer hozzájárul a sütemény intenzívebb ízéhez, ráadásul sokkal szaftosabb, puhább lesz a tészta. Persze azért legyünk óvatosak, ne áztassuk szét a sütit.
Citromos kuglóf
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 350 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 230 gramm vaj
- 400 gramm cukor
- 1 csipet só
- 3 darab tojás
- 1 darab citrom
- 60 milliliter citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 240 milliliter tej
- vaj a forma kikenéséhez
Kenéshez:
- 100 gramm cukor
- 60 milliliter citromlé
Citromos máz:
- 240 gramm porcukor
- 3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet tálba öntjük, majd hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük.
1 darab citrom héját lereszeljük.
Egy másik tálban a puha vajat a cukorral, sóval habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük. Ezután a citrom reszelt héja, a citromlé és a vaníliakivonat is a vajas keverékhez kerül. A lisztet és a tejet is hozzákeverjük, majd a vajjal kikent formába öntjük a tésztát, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük, sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Miután a kuglóf elkészült, tegyük tálcára.
Citromos keverék:
A cukrot és a citromlevet keverjük össze, majd 1 percre tegyük a mikróba.
Citromos máz:
A porcukrot átszitáljuk, utána hozzákeverjük a citromlevet.
A kuglóf tetejét hurkapálcikával megszurkáljuk, majd a citromos keverékkel enyhén megkenjük a tésztát. Ha kész, ráöntjük a mázat, ha szeretnénk, citrom reszelt héjával is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images