Citromos-mákos muffin joghurtos tésztából - Ha gyorsan finomat a jelszó
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sokszor azt gondolom, hogy a muffinból már nem lehet mit kihozni, kipróbáltam az összes létező verziót - aztán mindig találok egy új, szuper ízkombinációt, ami felülírja az addigi elképzeléseimet.
A legújabb kedvencem a citromos-mákos változat, aminek a tésztájába lágy görög joghurt kerül. Amilyen jól hangzik, annyira finom, nagyon szuperül passzol a savanykás gyümölcs az édes, mákos tésztához.
Variációk az alapreceptre
Szokás szerint megvariáltam a receptet: ahogyan ezt már több citromos süteménynél is említettem, oda vagyok a citrusokért, ezért mindig minimum a duplájára emelem a mennyiségét egy-egy receptben. Így történt ennél a muffinnál is, két citrom leve és egy héja került a tésztába, de nyugodtan használhatnak kevesebbet is azok, akik nem ilyen hardcore-rajongók.
Bár natúr görög joghurttal a legfinomabb a sütemény, lehet kísérletezni gyümölcsös változatokkal is, én legutóbb meggyes joghurtot kevertem bele, úgyis nagyon jó lett. Arra figyeljünk ebben az esetben, hogy ne agyoncukrozott, mesterséges adalékanyagokkal telenyomott verziót, hanem valódi gyümölcsből készült változatot használjunk.
Citromos-mákos muffin
Hozzávalók 12 adaghoz
- 3 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 2 evőkanál mák
- 1 csomag sütőpor
- 0.25 teáskanál só
- 2 darab citrom (bio)
- 12 dekagramm vaj
- 1 bögre görög joghurt (250 ml)
- 0.25 bögre tej
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a mákot, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban, reszeljük hozzá az egyik citrom héját.
Olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a görög joghurttal, tejjel, tojással. Facsarjuk ki a 2 citrom levét, adjuk hozzá a joghurtos keverékhez.
Keverjük össze a száraz és a folyékony hozzávalókat, viszonylag sűrű tésztát fogunk kapni.
Osszuk el a tésztát tizenkétfelé.
Körülbelül 20 percig süssük a muffinokat, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors