Habos citromos pite, ami beragyogja a húsvéti asztalt – Nem a megszokott, de nagyon finom

citromospitecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Különleges szépségű, igazi tavaszköszöntő citromos pite, amit a tojáshab tesz még csodálatosabbá.

Az ünnepek közeledtével a menü tervezésénél mindig a hagyományos és az új trendek vívnak nálunk csatát. Minden ünnepnek megvan a maga klasszikus kedvence, ami nem hiányozhat az étkezőasztalról, de én szeretek újítani és egy kis meglepetést okozni.

Mivel apukám nagyon kedveli a citromot, úgy gondoltam, ezzel lepem meg őt, így került bele a citromos pite az ünnepi desszertek listájába, amit a legnagyobb örömmel készítek el minden húsvétra. A citrom kedvelőinek körében ez a pite maga lesz az álom. 

Hogyan lesz tökéletes a citromos álom?

A tésztát először pitenehezékkel sütjük, ez lehet 1-2 bögre szárazbab vagy lencse, másodjára nehezék nélkül kerül a sütőbe egy tojással megkenve, ettől nem csak a színe lesz gyönyörű, de nem is fog átázni a krémtől.

A pite tetejére tojásfehérjehab kerül, ezt csúcsosan tegyük a krémre, úgy sokkal mutatósabb lesz, ha pedig van kéznél flambírozó pisztoly, kicsit pirítsuk meg vele a hab szélét. A citromos pite jól behűtve a legfinomabb, hűtőben tárolva pedig három napig is eláll.

Citromos pite

citromospitect

Hozzávalók 6 személyre

Pitetészta:

  • 300 gramm liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 225 gramm vaj
  • 4 evőkanál hideg víz
  • 1 darab tojás (kenéshez)

Krém:

  • 5 darab tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 250 gramm cukor
  • 2 darab citrom
  • 4 evőkanál vaj
  • 3 deciliter víz

Habcsók:

  • 260 gramm cukor
  • 5 darab tojásfehérje
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tészta száraz hozzávalóit tegyük konyhai robotgépbe, indítsunk egy keverést, majd a vajat és a hideg vizet is adagoljuk a tésztához. A kicsit morzsás állagú tésztát borítsuk folpackra, határozottan gyúrjuk össze, majd csomagoljuk be és tegyük 30 percre hűtőbe.

Pihenés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát a piteformánktól picit nagyobbra. Tegyük vajazott formába, a kilógó tésztarészt egyszerűen vágjuk le.

A tésztát villával szurkáljuk meg, majd pitesúllyal, 180 fokos légkeveréses sütőben süssük 15 percig. A sütés után távolítsuk el a pitesúlyt, a tésztát 1 darab tojássárgájával kenjük meg, majd toljuk vissza a sütőbe, amíg szép aranybarna színt nem kap, ez 10-18 percig is eltarthat, a sütőtől függ.

Krém:

A 2 darab citrom héját reszeljük le, a levét csavarjuk ki.

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét tegyük félre, most csak a sárgájára lesz szükségünk.

A cukrot magas falú edénybe öntjük, hozzáadjuk a citromlét és a reszelt héjat, a vizet, sót és a kukoricakeményítőt, majd lassú láng felett folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

A tojások sárgáját verjük habosra, majd adagoljuk hozzá a cukros-citromos krémet, keverjük csomómentesre. A sima masszát tegyük vissza a tűz fölé, majd lassú láng felett folyamatosan kevergetve főzzük. Amikor krémes állagú, adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, amíg elolvad a krémben, majd tegyük félre dermedni.

A kész krémet kanalazzuk a tészta tetejére.

Habcsók:

A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett kemény habbá verjük, adjunk hozzá egy kis vaníliát is, majd a habot kanalazzuk a pite tetejére, végül tegyük a hűtőbe pár órára. Ha van flambírozó pisztolyunk, picit karamellizáljuk meg a habot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük