Cold brew házilag: a frissítő, hideg nyári kávé receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a cold brewt. Nincsen nála jobb frissítő a nagy melegben, a fagyival felturbózott jeges kávé sem tudja lekörözni - legalábbis nálam. 

Teljesen véletlenül ittam először cold brewt Németországban. Fogalmam sem volt, mit jelent a kifejezés, akkori hiányos némettudásom következtében megkérdezni sem tudtam, úgyhogy berendeltem egyet belőle. Egy vízzel és jéggel lazított erős kávét kaptam, amit cukorsziruppal édesítettek. Elképzelni sem tudtam, hogy hogyan készítik, de azért annyit éreztem, hogy ez nem egy espresso folyadékkal hígítva.

A legfinomabb hideg kávé, amit főzni sem kell

Úgyhogy utánanéztem a technológiának, és az az igazság, hogy még kávét sem kell hozzá főzni. A durvára darált kávébabot össze kell keverni hideg vízzel, betenni egy napra a hűtőbe, majd filteren keresztül leszűrni. Ennyi, készen van a cold brew.

Vagyis csak a koncentrátuma. Ugyanis maga az ital nem csak ebből áll, fel kell hígítani fele-fele arányban vízzel, teledobálni jégkockával és cukorsziruppal édesíteni.

Bár itthon is egyre több kávézóban lehet cold brewt kapni, olyan áron mérik, amit - ismerve a technológiát is - nem értek. Én mindig magamnak készítem el, ráadásul a koncentrátum a hűtőben 2 hétig eláll, úgyhogy bármikor előkaphatjuk onnan, ha jeges finomságra vágyunk.

Cold brew

coldbrewrecept

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 85 gramm durvára őrölt kávébab (3/4 bögre egész kávébab)
  • 3 bögre víz (szűrt - 750 ml)
Recept idők

Elkészítés:

Az egész kávébabot őröljük durvára, ha túl finomra daráljuk, nehezebb lesz leszűrni.

Egy nagy befőttesüvegben keverjük össze a vizet és a kávét. Hagyjuk 5 percig ülepedni, majd újra keverjünk rajta.

Zárjuk le légmentesen az üveget, tegyük a hűtőbe 12-18 órára.

Vegyünk elő egy kis tálat, helyezzünk rá egy apró lyukú szitát. Ebbe tegyünk egy papír kávéfiltert, esetleg konyharuhát vagy kendőt, majd öntsük bele a kávét. Hagyjuk így, amíg szépen lassan lecsöpög.

Sok jéggel, fele víz és fele cold brew arányban kínáljuk, egy kis tejjel is megbolondíthatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük